На Закарпатті реалізовують проект з відновлення торфовищ

3 роки ago admin 0

Головним союзником людей у цьому відновленні є бобри. Так-так, – саме бобри, адже вони виконують одну з надважливих функцій – будівництво дамб, а це у свою чергу піднімає рівень води в частинах водозабору. Але про все по-черзі.

Проект «Відновлення Закарпатських торфовищ» («Чорне багно», Україна) реалізовують ГО «Українське товариство охорони птахів», Національний природний парк “Зачарований край” та Союз охорони природи і біорізноманіття Німеччини. Проект реалізовують за фінансової підтримки фонду VGP Foundation. .

Йдеться про відновлення торфовищ, а саме болота «Чорне Багно» та суміжних заболочених територій на території Національного природного парку “Зачарований край”. З 2019 року «Чорне багно» (міжнародна назва «Black Bog»), розташоване в парку, охороняється Рамсарською конвенцією

Загалом відновлення торфовищ – один із найактуальніших природоохоронних заходів у світі. Україна входить до числа країн з найбільшими викидами парникових газів із осушених торфовищ в атмосферу.

Відновлення торфовищ у Закарпатській області має сильного природного союзника – бобра. Бобри вже розпочали свою роботу. А саме – будівництво дамб, які підняли рівень води в частинах водозбору. І от в рамках цього проекту людина виступить партнером бобрів у цій не простій роботі. Зокрема йдеться про доповнення бобрових дамб, шляхом стабілізації перекриття канав за течією.

 

Сім років тому бобри почали відновлювати популяцію в верховому болоті “Чорне Багно”. Завдяки їх ландшафтному проектуванню (будівництво дамб) важливі ділянки цього болота не пересихали протягом трьох посушливих років з 2018 по 2020. Бобри в черговий раз довели свою роль досконалих регуляторів гідрологічного режиму торфовищ, – інформують в НПП «Зачарований край».

Діяльність проекту буде спрямована на проведення природоохоронних заходів з підтримки середовища для діяльності бобрів на більших ділянках дренажної системи, а також у стоці болота “Чорне Багно”. Це має бути, покращення умов для бобрів, в першу чергу їх харчування і забезпеченням «будівельним матеріалом» для створення дамб. Також планується розбудова дамби поблизу бобрових дамб, щоб запобігти зниженню рівня води навіть тоді, коли бобри не займають свою територію, а також на гірських потоках, що забезпечить подальшу природну адаптацію бобрів та їх гідробіологічну активність на болоті.

Інноваційність цього проекту полягає в тому, що гідротехнічні споруди (дамби) та гідротехнічне проектування середовища бобрів працюють разом в інтегрованій системі, в якій люди підтримують природний розподіл бобрів та дике поселення, покращуючи умови їх проживання. З іншого боку, скрізь, де бобри вже пробили дамби через пороги нижче за течією, така система використовується для того, щоб рівень води не опускався нижче критичної точки, навіть якщо боброва дамба більше не підтримується природними процесами.

Реалізація цього проекту засвідчить велику екологічну користь співпраці та дружніх взаємовигідних стосунків між людиною та природою шляхом наукового та екологічного підходу.

 

Головним союзником людей у цьому відновленні є бобри. Так-так, – саме бобри, адже вони виконують одну з надважливих функцій – будівництво дамб, а це у свою […]