Про внесення змін до процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи

5 років ago admin 0

31 січня 2019 року набув чинності прийнятий Верховною Радою України 17 січня 2019 року Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи»  №2673-VIII (далі – Закон), метою якого є забезпечення представників релігійної громади правом визначати її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) а також правом на вільну зміну цієї підлеглості.

Шляхом внесення змін до статей 8, 14, 18 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також до статей 1, 3, 9, 16, 17, 29  закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб,  фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» Законом закріплені правові механізми зміни релігійною організацією своєї підлеглості діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням),  гарантії захисту майнових прав членів релігійних громад, спрощення процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи.

Встановлено, що зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст  права власності та інших речових прав таких релігійних громад, крім випадку, встановленого   ст. 18 Закону. У зв’язку з цим , державним реєстраторам при прийнятті рішень щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно необхідно врахувати вказані обмеження, встановлені Законом.

Процедура державної реєстрації зміни підлеглості релігійної громади розпочинається з дати оприлюднення відповідного рішення на офіційному веб-сайті органів, визначених у частині другій розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону, та завершується внесенням змін до статуту (положення) релігійної організації , що оформлюється згідно з вимогами Закону, а в необхідних випадках також відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань

З набранням чинності Закону суб’єктами державної реєстрації та зберігачами відповідних реєстраційних справ юридичних осіб – релігійних організацій визначено центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, області, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації.

Закон зобов’язує релігійні організації привести статути (положення) у відповідність до цього документу упродовж року з дня набрання ним чинності.

Державний реєстратор сектору

державної реєстрації речових прав

на нерухоме майно та державної

реєстрації юридичних осіб та фізичних

осіб-підприємців Воловецької

райдержадміністрації  В.В. Беца

31 січня 2019 року набув чинності прийнятий Верховною Радою України 17 січня 2019 року Закон України «Про внесення змін …