«Водозбірний принцип управління лісовими ресурсами» – сьогодні в Закарпатському ОУЛМГ вивчали досвід Лісової служби США

3 роки ago admin 0

Сьогодні в стінах Закарпатського ОУЛМГ відбувся навчальний семінар на тему:  «Водозбірний принцип управління лісовими ресурсами: методологія класифікації та оцінка стану водозбору». Навчання для працівників лісогосподарських підприємств краю проводили фахівці ГО «ФОРЗА». Серед слухачів – головні лісничі та начальники відділів лісових господарств підвідомчих ЛГ.

Навчальну зустріч відкрив експерт ГО «ФОРЗА»  Юрій Дербаль, який зазначив що роботу у напрямку водозабірного принципу на Закарпатті розпочали уже давно, ще в 2005 році на базі двох місцевих лісових господарств. Однак брак знань відтермінував практичний запуск процесу. «Ми довго йшли до цього семінару. Можу сказати що ми почали готуватися до нього з 2005 року. Історія почалася ще тоді, в 2005 році, в «Хустському ЛГ» і в 2007 році – в «Рахівському ЛГ». Цим двом підприємствам було надано  спеціальний статус «лісодослідних». Тоді ми започаткували водозбірні підходи в управлінні лісами. Ці проекти ми реалізовували майже 5 років. Ми почали проект впровадження наближеного до природи лісівництва  на засадах водозбірних принципів. Але, на жаль, ми не мали  тої методології, яку розробила і затвердила Державна служба лісів Америки. У 2011 році вони затвердили усі документи, які ми сьогодні презентуємо і про які будемо говорити. Якби ми їх мали тоді, у 2005 році, то наша сьогоднішня зустріч відбулася б набагато раніше», – зазначив під час виступу Юрій Дербаль.

 

Тема вкрай актуальна й в світлі останніх заяв голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця. Минулого тижня під час лісового форуму, який проходив у Львові він заявив, що в Україні відмовляться від суцільних рубок і  буде перехід на наближене до природи лісівництво.  А це, разом з оптимальною мережею лісових доріг та сучасними технологіями заготівлі деревини, є, за словами Юрія Дербаля,  інструментами збереження і підтримки лісових гірських ландшафтів-водозборів.

Відтак експерти ГО «Форза» розказали присутнім про методологію класифікації стану водозбору Лісової служби США та її застосування в умовах українських Карпат.

«Сьогоднішня зустріч присвячена простим речам: окреслити те місце, де ми є і що ми маємо зробити, аби наші ліси були в збереженому стані і аби виникало значно менше конфліктів між лісівниками і громадськістю», – додав пан Юрій.

Загалом робочий семінар-навчання пройшов у форматі діалогу, адже лісівники, як ніхто інший, добре усвідомлюють і знають практичний процес господарювання в лісі і усі тонкощі ведення лісового господарства. Відповідно знають і ймовірні нюанси від впровадження нових практик.

«Нам цікаво почути думки практиків, бо в рамках проекту ми готуємо рекомендації, які будуть подані до Держлісагентства для розгляду і затвердження. Вони будуть проходити наукове обгрунтування. Тому нам важлива розуміти як це працює у вашій щоденній роботі», – додала під час виступу експертка ГО «ФОРЗА» Наталія Волошин.

 

 

Сьогодні в стінах Закарпатського ОУЛМГ відбувся навчальний семінар на тему:  «Водозбірний принцип управління лісовими ресурсами: методологія класифікації та оцінка стану водозбору». Навчання для працівників лісогосподарських підприємств […]