Національний природний парк «Зачарований край» відзначає 12 річницю

3 роки ago admin 0

НПП «Зачарований край» створено в цей день 12 років тому – 21 травня 2009 року. Його площа 6101 га. Територія парку приурочена до центральної частини Вигорлат-Гутинської Вулканічної гряди, а саме – до хребта Великий Діл. Його створили з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат.

Серед головних завдань парку збереження цінних природних об’єктів, створення умов для організованого відпочинку, проведення наукових робіт з вивчення природних комплексів, моніторингу та розробки наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, а також проведення еколого-освітньої та виховної роботи.

Найбільш цінними об’єктами парку геологічний заказник «Зачарована долина», площею 150 га, оліготрофне сфагнове болото «Чорне багно», площею 15 га, яке знаходиться на висоті 840 метрів над рівнем моря, а ще букові праліси та старовікові ліси.

Флора парку за попередніми дослідженнями нараховує 255 видів рослин та грибів, з яких 29 – занесені до Червоної книги України, 38 – до Червоного списку видів флори Закарпаття. Фауна парку нараховує 318 видів тварин, з яких 63 занесені до Червоної книги України, 32 – до Червоного списку видів флори Закарпаття.

За 12 років діяльності парку тут видано 11 томів Літопису природи. Науковцями НПП для проведення лісівничих та ботанічних досліджень закладено 14 пробних площ для моніторингу санітарного стану букових лісостанів, 5 постійних пробних площ (3 – лісівничі та 2 – ботанічні), 9 постійних пробних площ для моніторингу стану похідних ялинових насаджень та особливостей їх природного відновлення. При цьому 2 лісівничі (двосекційні) пробні площі закладені з метою апробації рубок переформування.

Науковці НПП щороку приймають участь у наукових заходах регіонального, державного і міжнародного рівня, а результати досліджень публікуються у вітчизняних та міжнародних наукових фахових виданнях.

На території парку прокладено та промарковано 6 еколого-пізнавальних маршрутів, 2 з яких облаштовані вказівними знаками та інформаційними стендами. Парк також забезпечує організацію екологічної освітньо-виховної діяльності цілеспрямованого впливу на світогляд, поведінку і діяльність населення з метою формування екологічної свідомості та залучення його до збереження природної спадщини. Також тут діють 4 учнівські лісництва.

А ще тут просто гарно і завжди є чим здивувати навіть найвибагливішого туриста, тому чекаємо вас в ПП «Зачарований край»

 

НПП «Зачарований край» створено в цей день 12 років тому – 21 травня 2009 року. Його площа 6101 га. Територія парку приурочена до центральної частини Вигорлат-Гутинської […]