Лісова школа «Виноградівського ЛГ» вперше за довгий час прийняла учнів на навчання

3 роки ago admin 0

Після довготривалої перерви лісова школа, що діє у «Виноградівському ЛГ» прийняла своїх перших учнів. Більше року, через карантин заняття у лісовій школі не проходили, тепер із послабленням карантинних обмежень завзяті школярі вперше за довгий час, сіли за парти лісової школи. Це унікальне місце, де панує не просто навчальна атмосфера, а атмосфера дружби, веселощів та азарту. Тут діти вивчають все про ліс, лісових мешканців та про найрізноманітніші рослини. Головна відмінність лісової школи – усе навчання у форматі гри та інтерактиву. Завдання біля дошки чергуються із рухливими завданнями. Тут можна відчути на дотик те, що відчувають дикі звірі в лісі, навчитися стріляти з лука, довіряти своїм відчуттям та розрізняти запахи – усе як у справжній дикій природі.

«Ми хотіли, аби діти відчули ліс на дотик, не просто вчили теорію. Усі заняття в нашій школі побудовані на практичних завданнях. Діткам це значно цікавіше. Головне – емоція», – каже директор «Виноградівського ЛГ» Василь Агій.

Загалом лісова школа на території лісового господарства діє вже 3 роки. Її відкрили до 100-річчя з дня народження видатного українського педагога та письменника Василя Сухомлинського. Саме від нього і запозичили досвід навчання під відкритим небом.  Сухомлинський був прибічником ідеї пізнання світу через красу природи і неодноразово проводив навчання із своїми учнями саме на природі, бо в таких умовах дитина більш вільна та відкрита до нових знань.

«Усе що ви тут бачите – це велика робота. Ми йшли до цього поступово і розвивалися з кожним роком. Спершу було дві парти, потім дошка, потім ще парти, потім огородили це усе, додали інформаційні стенди і місця для інтерактиву. Усе аби зацікавити учнів. За цим велика робота. Це не класичне учнівське лісництво – це дотик діток до природи.  Тут задіяні не тільки очі і вуха, тут присутній дотик, моторика та інші органи чуття. Під час наших занять ми з дітками  обмінюємося енергетикою», – додає Василь Агій.

Під час уроків у лісовій школі діти отримують позитивні емоції, так у них формується прихильне ставлення до природи, до лісу зокрема.

«Усі наші завдання для діток – це формат гри. Ми вчимо їх сортувати насіння, розпізнавати сліди, породи дерев, розгадувати загадки про природу. Наша мета- в ігровій формі пізнати ліс. Коли дитина візуально побачить і відчує на дотик – 100 відсотків, що вона краще запам’ятає», – розповідає координаторка лісової школи Лідія Зейкан.

Лісову школу часом проводять і на виїзді, зокрема на місцевих фестивалях та святах. Завжди до таких уроків радо долучаються і дорослі, і малі. Загалом навчальна програма школи розрахована переважно на діток до 14 років. В арсеналі організаторів більше 50 креативних завдань для учнів різного віку.  Для менших простіші, старшим – більш складні. За час свого існування лісова школа провела заняття для учнів з 11 шкіл. Сюди приходять і просто на екскурсію, і на різні навчальні та святкові заходи. Сюди приходять, бо тут затишно і кожного гостя – приймають як кращого друга. А ще тут дають корисні і такі потрібні знання.

Аби потрапити на лісову школу – варто сконтактувати з координаторами проекту, котрі точно відгукнуться на вашу ініціативу.

 

 

 

Після довготривалої перерви лісова школа, що діє у «Виноградівському ЛГ» прийняла своїх перших учнів. Більше року, через карантин заняття у лісовій школі не проходили, тепер із […]