"Суспільне телебачення" про виставу "Пес, який зірвався з ланцюга"

3 роки ago admin 0

“Пес, який зірвався з ланцюга” — таку виставу за філософською казкою польського драматурга Пйотра Ровіцького представили в Ужгороді сьогодні, 15 травня. Це постановка Рудольфа Дзуринця, котрий вперше виступив у ролі режисера. За словами директора обласного муздрамтеатру, де й показали виставу, Василя Марюхнича, всі її герої — це ужгородські школярі.

Вистава почалася о 12 годині. На сцені — учні місцевих шкіл, учасники театральної студії “ДАР”. За сценарієм, глядачі бачать собаку, котрий зірвався з ланцюга і прагне волі. Стримував його Пан Іржавський. Цю роль виконував Сергій Клімчук.

“Філософія казки така, що народжений в неволі вільним бути не може. І в один момент я (ланцюг) порвався і пес зміг вийти на свободу та відчути її. Однак, він таки повернувся додому. Готували цю виставу 8 місяців: збиралися від двох до чотирьох разів на тиждень. Працювали досить багато. Бувало, що окремо нас викликали. Ми могли майже весь тиждень ходити працювати”, — каже Сергій.

 

 

У виставі до собаки, котрий опинився на волі, збігаються кліщі. Цю роль виконувала, зокрема, Ангеліна Гливляс. Каже: хореографію з ними відпрацьовували балетмейстери Дмитро Сньозик і Рудольф Дзуринець.

“Ми дуже позитивні, але не дуже розумні. Ми танцювали. Не дуже спочатку виходило, але потім ми все напрацювали, щоб було синхронно. Пошиттям костюмів займалися тут у театрі. Ми приходили часто на примірки. В нас були деякі репетиції, коли ми виступали в костюмах, щоб звикнути до них. Наприклад, ми танцювали кліщів і в нас були шапки, які дуже часто падали. Потім нам їх підшивали, щоб вони не так спадали”, — розповіла Ангеліна.

 

 

За її словами, у постановці залучені понад 20 учнів. Спочатку вони виступали для спеціальної ради театру, яка оцінювала, чи можна виставу показувати глядачам. Потім — для батьків на малій сцені. І після цього відбулися два покази на великій. Цією виставою у муздрамтеатрі підбили підсумки польсько-українського проєкту “Дві культури — одна Європа”, — розповідає директор Василь Марюхнич. Каже: співпрацюють із іноземними колегами в різних напрямках.

“Ми реалізували дві справи. Дуже корисні для театру й міста. 14 травня презентували українсько-польський інформаційно-культурний центр, який розташований поруч із великою глядацькою залою. А сьогодні демонструємо прем’єрний показ вистави. Театр реалізовує мінімум чотири грантові проєкти: це проєкт технічної допомоги з угорськими партнерами, цей проєкт, що зараз, із польськими партнерами. Також це реконструкція малої сцени з румунськими партнерами і проєкт інституційної підтримки діяльності театру Українського культурного фонду”, — повідомив директор театру.

 

 

Вистава тривала понад годину. Глядачі сиділи у масках і з дотриманням відстані одне від одного.