Фахівці Управління Держпраці обговорили з представниками органів місцевого самоврядування шляхи подальшого співробітництва

3 роки ago admin 0

Про законодавчі зміни щодо реалізації самоврядних повноважень, співпрацю органів місцевого самоврядування із територіальними органами Держпраці йдеться на нарадах, які у ці дні активно проходять в області за участі фахівців Управління Держпраці в Закарпатській області. Нещодавно такі заходи відбулися в Ужгороді, Сваляві, на Берегівщині, Рахівщині, Тячівщині та у  Мукачівському районі.

Як відомо, 27 квітня набули чинності зміни до деяких законодавчих актів щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання,  прийняті Верховною Радою України, зокрема й до законів «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»  та «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідно до внесених змін, до компетенції виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема право на звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю чи його територіального органу про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення.

Підставою для здійснення позапланових заходів відтепер слугуватиме звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачене законом.

Під час нарад обговорюються також питання налагодження співробітництва за основними напрямами діяльності Держпраці, насамперед головний акцент робиться на дотриманні вимог законодавства про працю в частині  неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без оформлення трудових відносин.