Микола Чечоткін: Наша стратегічна мета — формування в суспільстві культури безпеки життєвого простору

3 роки ago admin 0

Головними аспектами діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій залишаються порятунок людей, мінімізація негативних наслідків від надзвичайних ситуацій і пожеж, а також — формування високої культури безпеки життєвого простору серед громадян нашої країни.

Про це у своєму сьогоднішньому виступі на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни» заявив Голова ДСНС Микола Чечоткін.

“Основні зусилля в реалізації стратегії розвитку безпекової системи зосереджені в чотирьох ключових напрямках, – зазначив Голова Служби, – Це удосконалення системи запобігання пожежам та надзвичайним ситуаціям; підвищення ефективності реагування на надзвичайні ситуації та пожежі; технічне переоснащення ДСНС сучасною пожежною, рятувальною, авіаційною та ін. технікою та підвищення соціального захисту та престижу професії рятувальників”.

Детальніше зупинившись на кожному з чотирьох напрямків, Голова Служби наголосив, що національне законодавство у безпековій сфері неухильно наближається до законодавства країн Євросоюзу. Зокрема, вже запроваджено електронне адміністрування ліцензійних послуг у сфері пожежної і техногенної безпеки, забезпечено прозорість і відкритість перевірок. Дуже важливим також є запровадження кримінальної відповідальності за недотримання вимог техногенної безпеки.

Торкаючись другого напрямку реформування безпекової системи, Микола Чечоткін поінформував про створення Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування у Харківській області та потужних частин піротехнічних робіт у Донецькій і Луганській областях, спеціалістами яких від вибухонебезпечних предметів вже очищено понад п’ять тисяч гектарів території. З урахуванням європейських практик здійснена реорганізація гірських пошуково-рятувальних підрозділів в Карпатському регіоні, спеціалістами яких за останній рік надано допомогу більш ніж півтори тисячі туристам. Розширено функціональні спроможності авіаційних сил ДСНС, зокрема, введено в експлуатацію сучасні європейські вертольоти Super Puma тощо.

Керівник Служби також підкреслив, що результатом тісної взаємодії ДСНС з об’єднаними територіальними громадами став той факт, що до гасіння пожеж по всій країні сьогодні готові більше тисячі підрозділів місцевої пожежної охорони добровільних пожежних дружин.

Говорячи про третій напрямок, Микола Чечоткін зауважив, що в останні роки за кошти Державного бюджету вже закуплено 120 пожежних автомобілів. “Ми також поетапно оновили майже третину всього парку пожежних автоцистерн, – наголосив керівник ДСНС, а це – шістсот одиниць на суму близько двох мільярдів”.

Голова Служби також зазначив, що отримані в рамках Державної програми 250 спеціальних аварійно-рятувальних автомобілів дозволили за останні півтора роки врятувати 170 людських життів.

Зупинившись на четвертому напрямку реформи, Микола Чечоткін заявив, що завдяки підтримки Міністра внутрішніх справ мінімальний розмір грошового забезпечення рятувальників поетапно збільшено з 2 тисяч гривень у 2015 році до 10 тисяч гривень у 2021 році. А одним із пріоритетних напрямків соціального захисту сімей рятувальників є забезпечення житлом. Впродовж останніх чотирьох років отримано понад 1 тис. 300 квартир з різних джерел фінансування.

Говорячи про подальші стратегічні цілі у розвитку безпекової системи, керівник Служби наголосив на необхідності продовження переоснащення усіх підрозділів ДСНС. Він нагадав про підписаний рамковий договір з Урядом Французької Республіки, яким передбачається виділення коштів для закупівлі спеціальної пожежно-рятувальної техніки для рятування з висотних будівель, а саме автодрабин, виробництво яких частково буде зосереджено в Україні.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

 20210513-6N4A4665.jpg

20210513-6N4A4636.jpg

Чечоткін ДСНС-1.jpg

Чечоткін ДСНС-5.jpg

Чечоткін ДСНС-10.jpg