Голова Ужгородської районної ради Юрій Фрінцко взяв участь у засіданні Моніторингового комітету Конгресу регіональних та місцевих влад Ради Європи

3 роки ago admin 0

Голова Ужгородської районної ради Юрій Фрінцко взяв участь у засіданні Моніторингового комітету Конгресу регіональних та місцевих влад Ради Європи, яке було проведено в режимі відеоконференції.

Мотіноринговий Комітет надає чудову можливість піднімати актуальні питання регіону на розгляд європейської спільноти, обмінюватися досвідом, взаємодіяти з національними та міжнародними організаціями, адже він є гарантом з дотримання зобов’язань державами-членами Європейської Хартії місцевого самоврядування.
Провела засідання Гудрун Мослер – Торнстрем, голова Моніторингового комітету.
На порядку денному було обговорення місцевої й регіональної демократії в Європі загалом та в Україні, зокрема.
Доповідач, член групи незалежних експертів з Європейської хартії місцевого самоврядування професор Ніколас Члепас зазначив, що в багатьох європейських країнах (зокрема у Польщі, Болгарії, Грузії) муніципалітетам надано статус юридичних осіб.
На думку професора, надання статусу юридичної особи муніципалітетам — один із найважливіших кроків до повної імплементації місцевого самоврядування в Україні, що захистить концепцію місцевого самоврядування та посилить її стійкість та покращить процеси самоврядування в країні.
Від імені делегації України виступила депутат Київської міської ради Лілія Пашинна – член делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи на 2021 – 2026 роки, представник України в Палаті місцевих влад Конгресу.
Виступаюча заявила, що питання надання органам місцевого самоврядування статусу юридичної особи наразі активно обговорюється та вивчається, враховуючи ті статуси, що є в Польщі, та запевнила, що вказівки, що відносяться до цих питань знаходяться на розгляді.
Повний звіт Моніторингу в Україні буде представлено членам комітету в II семестрі, восени цього року.
Також часники засідання були ознайомлені з планом роботи Моніторингового комітету на 2021 рік.