Звільнити українських моряків з російського полону – закликають закарпатські обранці

5 років ago admin 0

Депутати Закарпатської облради закликають Президента та МЗС України активізувати дипломатичні зусилля та домогтися повернення захоплених українських моряків і звільнення кримських політв’язнів.

Так, у ході 13-ї сесії депутатський корпус Закарпатської облради  ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради  щодо активізації дипломатичних зусиль у питанні звільнення українських моряків», скероване  до Президента України Порошенка П. О., Міністра закордонних справ України Клімкіна П. А.

У документі сказано: «П’ятий рік триває неоголошена війна проти суверенітету України і її територіальної цілісності, а 25 листопада ц. р. Росія вдалася до відверто агресивних дій у Азовському морі. У результаті атаки на українські катери захоплено 24 моряків, шестеро з них поранено. Після «судів» в окупованому Криму українських моряків етапували до Москви, де на них здійснюють шалений психологічний тиск і утримують у жахливих умовах.

Справедливою є позиція Президента України, керівництва Уряду України, які висловили з приводу цього категоричний протест Російській Федерації та вимагають негайного звільнення усіх затриманих українських моряків, повернення кораблів та утриматися від перешкоджання законному перетину Керченської протоки. Уся європейська спільнота, США також засуджують дії Росії, яка використала військову силу проти українських кораблів. Оскільки «московська експансія» та потужна мілітаризація Чорноморського регіону тривають, вкрай важливо консолідувати всі дипломатичні й політичні сили та засоби, аби негайно зупинити агресора, апелювати до міжнародних норм, вимагаючи від лідерів ЄС, США посилювати тиск на Російську Федерацію задля вирішення цього питання.

Ми переконані, що сьогодні абсолютним пріоритетом у зовнішньоекономічній діяльності має бути звільнення українських військовослужбовців. Тому закликаємо МЗС України максимально задіяти усі міжнародно-правові механізми для звільнення українських військових моряків й усіх заручників Кремля. Необхідна комплексна стратегія, позаяк держава-агресор грубо порушує міжнародне право і вибірково дотримується навіть свого внутрішнього законодавства, особливо, коли йдеться про політично вмотивовані справи. Ця стратегія, насамперед, має передбачати комплексне використання усіх правових механізмів для того, аби були вчинені усі належні у цій ситуації юридичні дії.

Враховуючи зазначене вище, депутати Закарпатської обласної ради звертаються із проханням невідкладно активізувати дипломатичні зусилля і інші засоби міжнародного впливу, щоб домогтися повернення захоплених українських моряків і звільнення кримських політв’язнів», – наголошується у депутатському зверненні.

Прес-служба Закарпатської облради