На Закарпатті в рамках акції «Озеленення планети» висадили майже 65 тисяч дерев

3 роки ago admin 0

Сьогодні, 10 квітня, Закарпаття долучилося до глобальної екоініціативи, а саме до акції «Озеленення планети». Підприємствами Закарпатського ОУЛМГ висадили 20,5 гектарів лісових культур із загальною кількістю садивного матеріалу 65 тисяч.

«Весна – це ідеальний момент для лісівників. Саме в цей період проводимо посадку лісових культур. Навесні заліснюються усі минулорічні зруби. Акцію з озеленення ми проводимо по всій області. Наразі у нас основні лісоутворюючі породи – це ялина, ялиця, бук та дуб. Сьогодні під час акції ми плануємо висадити  майже 65 тисяч саджанців по всій області», – зазначив перший заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ Ігор Коцур.

Озеленення провели у більшості районів краю. До акції долучилися навчальні заклади, органи місцевого самоврядування, духовенство та волонтери.

Найбільше учасників зібралося на показовій посадці від Закарпатського ОУЛМГ, яка пройшла в державному підприємстві «Берегівське ЛГ». Тут на ділянці в 1 гектар учасники висадили 5 тисяч саджанців. Переважно породи дуб.

«Тут на цьому місці був старий ліс, йому було 136 років. Це була лісовідновлювальна рубка у Берегуйфалівському лісництві. Сьогодні тут висаджено 5 тисяч дерев. Це переважно дуб із домішками черешні, смереки та сосни. Цією акцією ми мали на меті показати, що лісівники не тільки вирубують ліс , як зараз багато хто говорить, лісівники господарюють. Якщо глянете на тутешні старі дерева, то це дуби, які уже мають сухі верхи. Це ослаблені дерева, які самознищуються. Тому ми їх вирубали і посадили  нові. Так ведеться лісове господарство. Ми хотіли показати що дбаємо про своїх нащадків, бо цей молодий ліс створюється саме для них», – зазначив під час висадки директор Берегівського лісового господарства Богдан Шойного.

Перед висадкою саджанців духовенство на чолі з Його преосвященством владикою Нілом освятили дерева та здійснили молитву. «Ми долучилися до цієї акції аби промножити ліси на Закарпатті. Для нашого краю – це найбільше багатство. Ми усі, у тому числі й духівники, повинні допомагати лісівникам. Далі в церкві будемо молитися аби усі дерева, які було посаджено сьогодні прижилися і приносили користь нашим людям», – зазначив під час виступу єпископ Ніл.

Разом з тим  акція була ще й просвітницькою, адже організатори залучили і дітей, яким пояснили і показали практично як садити дерева. У підсумку акції, кожному з учасників вручили символічні подарунки, медалі та грамоти, які засвідчили участь дітей у висадці дерев.   За  словами лісівників за 5 років ці дуби  виростуть на 1.20 м. А сама ділянка стане схожою на ліс через 10 років. Саме тоді тут буде добре видно схему змішування за якою і провели висадку дерев.

Також на цій ділянці учасники акції висадили цифру 30 із саджанців породи сосни та смереки. Вона символізує 30-ту річницю незалежності України.

Загалом сьогодні по області участь в озелененні краю взяли дві сотні школярів та студентів. десятки громадських організацій, майже сотня представників влади та 4 сотні працівників лісогосподарських підприємств.

 

 

Сьогодні, 10 квітня, Закарпаття долучилося до глобальної екоініціативи, а саме до акції «Озеленення планети». Підприємствами Закарпатського ОУЛМГ висадили 20,5 гектарів лісових культур із загальною кількістю садивного […]