Віктор Яковець про реформування лісової галузі

3 роки ago admin 0

21 століття часто називають періодом змін. На жаль, часто в нашій країні люди опираються реформам. У кожного на це свої причини і сьогодні не про них. Традиційно більшість змін даються важко. Та я впевнений що ми повинні шукати шляхи удосконалення. Наразі ми на порозі реформи, якою вона буде достеменно сказати важко. Ми в періоді обговорень та консультацій. У ЗОУЛМГ майже щодня проводимо робочі зустрічі і обговорення з керівниками підрозділів, проводимо зустрічі із робочими колективами і разом напрацьовуємо правильну модель змін. Такі консультації проходять у всіх областях і в Державному агентстві лісових ресурсів України.

Змінюється світ, змінюється екологія, змінюються технології та удосконалюється багато процесів. Ми повинні іти в ногу з часом.

Реформа галузі – це не забаганка голови агентства чи керівника управління. Це складний процес до якого залучені експерти, управлінці, представники влади, трудові колективи і громада. Ми разом повинні вийти на вірний шлях реформування, однак те, що реформа на часі – це однозначно. Її ключова позиція  – збереження українських лісів у державній власності. Аби у цій галузі і надалі була робота для місцевого населення, адже, не рідко, у лісовій галузі працюють цілими родинами. Лісівничі знання передаються з покоління в покоління. Тому важливо аби реформа поліпшила фінансове забезпечення державних лісогосподарських підприємств. А ще покращила  охоронні та експлуатаційні функції галузі. Наразі необхідно надати більше можливостей лісництвам як у фінансовому так і у матеріально-технічному забезпеченні.  Одна з важливих цілей реформи  – збільшення коштів, які залишаться в галузі і які важливі для розвитку лісового господарства. Це зробити не просто, однак є два ключові фактори, які допоможуть це реалізувати: змінити систему оподаткування та знизити собівартість продукції. Наразі наша система оподаткування складна і доволі «дорога». Якщо її змінити, у підприємств буде стимул працювати прибутково і робити це прозоро. Тому кабінету Міністрів України та Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів необхідно прийняти низку постанов, наказів та рішень стосовно змін, оподаткування, розширення економічних можливостей, направлення державних коштів на переоснащення лісництв та державних підприємств.

Також багатьох турбує кадрове питання – усі бояться скорочень. І це зрозуміло. Та повірте – ми зацікавлені у тому, аби зберегти професіоналів, більше того ми це зробимо! Адже без фахівців, які добре знають свою роботу  і компетентні у лісовій галузі, неможлива ефективна робота. Так, галузі потрібна переатестація. Разом з тим наша мета – забезпечити достойною платнею професіоналів. Робота в лісовій галузі престижна і оплата праці буде відповідна. Тому тим, хто віддано та професійно виконує свою роботу, хто готовий іти в ногу з часом не варто боятися оптимізації чи скорочення.

Укрупнення лісгоспів покликане перш за все підсилити ті підприємства, яким важко виконувати плани заготівель чи реалізації деревини. Шляхом укрупнення іде чимало європейських країн. Ми вивчаємо їх досвід і готові приміряти його на собі. Бо якщо він успішний, то чому не скористатися цим?

 

 

 

21 століття часто називають періодом змін. На жаль, часто в нашій країні люди опираються реформам. У кожного на це свої причини і сьогодні не про них. […]