На території Чопської ТГ здійснюють діяльність 713 суб’єктів господарювання

3 роки ago admin 0

До Чопської територіальної громади входить одна міська рада та 5 сільських, зокрема, Чопська міська рада, Есенська сільська рада, Соловківська сільська рада, Соломонівська сільська рада, Тисаашваньська сільська рада та Червонівська сільська рада. Наразі на території Чопської ТГ здійснює діяльність 713 платників податків, з яких 249 юридичних осіб та 464 фізичні особи.

– Наша зустріч є першим етапом налагодження ефективної взаємодії щодо пошуку додаткових надходжень до бюджету Чопської територіальної громади. Адже у 2021 році територіальна громада отримає до бюджету податкові надходження за ставками, що були прийняті сільськими, селищними та міськими радами, які ввійшли до їхнього складу. Одне з головних завдань територіальної громади – спроможність себе утримувати. А цього можна досягти, провівши в максимально короткі строки повну інвентаризацію об’єктів оподаткування наявного нерухомого майна та земельних ділянок, а також об’єктів здійснення господарської діяльності, зокрема в частині використання найманої робочої сили, без офіційного працевлаштування, – зазначив в ході зустрічі Ілля Матьола начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Фахівці податкової служби поінформували Валерія Самардака – голову Чопської територіальної громади про стан заборгованості суб’єктів господарювання громади з основних податків та зборів. Наразі борг по територіальній громаді складає понад 4 млн грн. Варто зазначити, що з переліком боржників можна ознайомитись на сайті Державної податкової служби України.

У зв’язку з чинним законодавством, яке покликано під час пандемії підтримати громадян та суб’єктів господарювання, здійснено автоматичне списання податкових боргів для фізичних і юридичних осіб, сукупний розмір яких, станом на 1 листопада 2020 року не перевищував 3060 гривень. По СГД Чопської ТГ списано 3 млн 250 тис грн таких боргів.

 Також актуальною для представників Чопської територіальної громади була інформація про те, що наразі є можливість списання штрафних санкцій та пені для платників податків, у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами протягом шести місяців з 10 грудня 2020 року суми податкового боргу, що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі. Зокрема, цією законодавчою нормою доцільно скористатись комунальним підприємствам, які можуть оздоровити свій фінансовий стан.

Приділили увагу під час зустрічі учасники й темі використання суб’єктами господарювання РРО та придбання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними, тютюновими виробами, а також пальним. Наразі на території громади 57 суб’єктів придбали ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, 50 ліцензій на роздрібну торгівлю тютюном та 13 на роздріб паливно-мастильними матеріалами.

Податківці наголосили, що Верховна Рада України скасувала застосування РРО для платників єдиного податку 1 групи та відтермінувала застосування касових апаратів для платників єдиного податку 2-4 груп, крім випадків передбачених законодавством.

Фахівці податкового відомства звернули також увагу присутніх представників Чопської територіальної громади на переваги та зручність електронних сервісів, які забезпечують безконтактні способи взаємодії платників податків та контролюючих органів. Зокрема, йшлося про розширений функціонал електронного кабінету, бот InfoTAX у соціальних мережах Вайбер та Телеграм, а також про можливість у бізнесу використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій.

ДПС у Закарпатській області