Про реорганізацію центрів надання первинної допомоги та збереження декларацій говорили в Ужгородській районній раді

3 роки ago admin 0

З 1 січня цього року у зв’язку із адміністративно-територіальною реформою постало питання щодо реформування центрів, що надають первинну допомогу жителям об’єднаного Ужгородського району. Разом з тим, невід’ємною частиною при реформуванні Центрів має залишитися збереження декларацій.

Про це йшлося сьогодні на нараді, що відбулася в Ужгородській районній раді, під головуванням керівника району Юрія Фрінцка. Серед присутніх на нараді керуючий справами виконавчого апарату районної ради Андрій Кушнірук, голова медичної комісії районної ради, головний лікар КНП «Ужгородська районна клінічна лікарня» Олег Голуб, в.о. голови Ужгородської РДА Христина Мацко, керівники ОТГ, керівники ЦПМСД та інші.

В Ужгородському районі станом на сьогодні діють три Центри первинної медико-санітарної допомоги, засновниками яких є Ужгородська районна рада: це Ужгородський, Перечинський та Великоберезнянський. Окремі ОТГ, такі як Ужгородська, Чопська міські та Баранинська сільська, створили свої власні Центри первинної медико-санітарної допомоги. Відповідно вони надають послуги жителям тих населених пунктів, які відносяться до їх територіальних громад.

Деякі громади наразі перебувають на стадії створення власних Центрів та отримання відповідних ліцензій, що дозволятимуть надавати медичні послуги населенню.

«На сьогоднішній день Ужгородський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги надає медичні послуги жителям населених пунктів Холмківської, Оноківської, Середнянської, В.Добронської та Сюртівської об’єднаних територіальних громад; Перечинський ЦПМСД – мешканцям Дубриницької та Тур’я-Реметівської територіальних громад, а Великоберезнянський – Ставненської, Костринської, Дубриницької та Великокоберезнянської територіальних громад. Проте, об’єднані територіальні громади повинні працювати за таким механізмом, який відповідатиме усім нормам та рекомендаціям Національної служби здоров’я України. При цьому, не слід забувати про збереження декларацій, а також про жителів громад, які жодним чином не повинні відчути на собі зміни щодо отримання первинної медичної допомоги на селі» – зауважив голова ради Юрій Фрінцко.