На засіданні координаційної ради обговорили питання працевлаштування та навчання неповнолітніх з дотриманням законодавчих вимог

3 роки ago admin 0

Сьогодні відбулося чергове засідання координаційної ради у справах дітей при Закарпатській облдержадміністрації, що проходило під головуванням заступника голови ОДА Ольги Травіної. Учасники засідання розглянули три основні питання: дотримання чинного законодавства щодо праці та працевлаштування дітей на підприємствах, установах та організаціях; стан дотримання вимог Закону України «Про освіту» в частині охоплення навчанням дітей та учнівської молоді та затвердження плану роботи координаційної ради на наступний, 2021 рік.

Інформуючи членів координаційної щодо першого питання, перший заступник начальника Управління Держпраці краю Василь Грицик зауважив, що у період з 16 березня по 1 вересня поточного року у зв’язку із запровадженням карантинних обмежень було призупинене проведення інспекційних відвідувань, крім (з червня по серпень) інспектувань за зверненнями громадян. Питання залучення неповнолітніх до праці та дотримання вимог законодавства про працю щодо цієї категорії громадян вивчалося у ході інспекційних відвідувань, котрі проводились упродовж січня-лютого та починаючи з вересня 2020 року. Загалом було проведено 17 таких контрольних заходів, за результатами яких виявлено один факт залучення неповнолітньої до виконання обов’язків офіціанта без проходження медичного огляду, чим порушено вимоги ст.191 КЗпПУ. Випадків використання праці осіб віком до 18 років  на виробництві з важкими та шкідливими умовами праці не  зафіксовано.

Своєю чергою директор Закарпатського обласного центру зайнятості населення Юрій Фущич повідомив, що упродовж січня-листопада цього року послугами служби зайнятості скористалися семеро осіб віком до 18 років, яким надано статус безробітних. Очільник служби зайнятості області також детально розповів про професійне навчання неповнолітніх, зокрема й цьогорічних випускників шкіл, та про проведені профорієнтаційні заходи серед учнівської молоді.

Представник департаменту освіти і науки ОДА охарактеризували ситуацію, яка склалася протягом цього року на Закарпатті  щодо відвідування дітей загальноосвітніх навчальних закладів;  назвав найпоширеніші причини  відсутності учнів, а також ознайомив з результатами проведеного рейду «Урок».

За результатами розгляду вказаних питань, були прийняті рішення щодо посилення роботи у напрямку працевлаштування дітей кризових категорій та їх профорієнтаційного супроводу, недопущення виконання неповнолітніми робіт, які за своїм характером чи умовами праці можуть завдавати шкоди здоров’ю, безпеці чи моральності дітей, та за умовами виконання якої не можуть бути зафіксовані ознаки найманої праці, вжиття заходів щодо залучення до навчання дітей шкільного віку.