НА ЗАКАРПАТТІ СТАРТУВАЛИ ВИЇЗНІ КОНФЕРЕНЦІЇ З ГОЛОВАМИ ОТГ

3 роки ago admin 0

В Україні завершується процес децентралізації, який передбачає формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян. Протягом шести років упровадження децентралізаційної реформи відбулися численні зміни у законодавстві держави, в її адміністративно-територіальному устрої та ін.

За ініціативи керівництва Закарпатської ОДА в області започатковано виїзні конференції з новообраними головами територіальних громад. Такі заходи допоможуть визначити основні цілі подальшої роботи представницьких органів місцевого самоврядування, сприятимуть обговоренню проблемних питань та їхньому вирішенню. Перелік завдань достить широкий:

  • створення умов для підвищення рівня і якості життя населення територій;
  • формування фінансових ресурсів;
  • розвиток соціальної сфери;
  • реформування медичної галузі;
  • забезпечення оптимального функціонування і розвитку господарства;
  • туризм та інші.

В умовах децентралізації також є необхідність підготовки фахівців для практичного застосування нових форм і методів управління, зокрема в медичній та соціальній галузях.

Перша така конференція стартувала сьогодні в м. Берегово. Учасниками заходу стали заступниця голови Закарпатської облдержадміністрації Ольга Травіна, керівники структурних підрозділів ОДА, голови територіальних громад області та ін.

Ольга Травіна привітала присутніх із обранням на посаду голови ОТГ та із Днем місцевого самоврядування, який вчора відзначали в Україні.

«Наша сьогоднішня зустріч розпочинає виїзні семінари-конференції з головами територіальних громад. Мета таких заходів – це максимально поінформувати вас, представників громад, про ті проблемні питання, про пріоритетні напрямки діяльності ОТГ, які, безперечно, зараз актуальні.

Децентралізацію звершено, але перед нами стоїть дуже багато викликів, оскільки наша єдина і спільна ціль – це забезпечення успішного функціонування кожної територіальної громади Закарпаття», – повідомила заступниця голови ОДА.

Директори департаментів та начальники управлінь облдержадміністрації виступили з доповідями й відповіли на запитання учасників конференції.

Зокрема Анатолій Пшеничний, директор департаменту охорони здоров’я, доповів про зміни в законодавстві, що стосуються подальшого реформування медичної галузі в умовах децентралізації. Директор департаменту соціального захисту населення Михайло Петрішка розповів про забезпечення соціального захисту та базових соціальних послуг в умовах децентралізації.

Доповідачі порушили низку важливих питань:

  • забезпечення діяльності територіальних громад у сфері захисту прав дітей, утворення та повноваження служб у справах дітей;
  • передача земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність;
  • просторове планування як нова сфера діяльності громад;
  • розвиток транскордонного співробітництва, підвищення спроможності громад шляхом залучення грантових коштів. Підготовка та впровадження проєктів із залучення міжнародної технічної допомоги місцевими громадами;
  • конкурентоспроможність туристичного продукту. Туристична інфраструктура. Туристичний продукт територіальної громади. Промоція Закарпаття як туристичного регіону;
  • забезпечення прав громадян на отримання якісних та доступних культурних послуг у контексті децентралізації.

Такі виїзні конференції сприятимуть налагодженню ефективного діалогу між гілками влади, а їхнім результатом буде створення та забезпечення гідних умов життя для всіх закарпатців.

В Україні завершується процес децентралізації, який передбачає формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки …