До роковин Голодомору Український інститут національної пам’яті підготував нову книгу “Пам’ять роду”

3 роки ago admin 0
До роковин Голодомору Український інститут національної пам’яті
підготував нову книгу “Пам’ять роду”! Це 16 зворушливих історій родин, які пережили геноцид 1932-1933 років.
До книги, наприклад, увійшли історії родин письменника та політв’язня Олеся Бердника, письменника і публіциста Сергія Плачинди, які самі дивом вижили в роки Голодомору; розповідь про бабусю письменниці Тетяни Лемешко, яка через геноцид втратила чоловіка та 11 дітей. Свої родинні історії також розповіли поетка Наталка Поклад, актор Олександр Ігнатуша тощо. Видання містить фрагменти з книги Олеся Бердника “Пітьма вогнища не розпалює” та оповідання Оксани Шалак “Торбинка”.
Електронна версія вже у відкритому доступі ⏩ https://cutt.ly/Vho9z40
Перша презентація відбулася вчора в ефірі UA: Радіо Культура у програмі Юлія Чаплінська #ЗгадатиВсе за участі

Громовиця Бердник та упорядниці книги Наталка Позняк:
“Коли ми говоримо про Голодомор, то найчастіше йдеться про біль і жах, які відчували наші предки, про психологічну травму, яку пережив народ, що став жертвою більшовицького експерименту «впокорення голодом». Цією книгою ми хотіли відгорнути сторінку пам’яті трохи далі і побачити Україну, якою вона була до Голодомору: сильною, гордою, мудрою, працьовитою, з почуттям власної гідності та віри у свої сили. Ми почали шукати в сімейних альбомах фото українців до геноциду та просити людей, які зберегли ці реліквії, розповісти, як склалася доля тих, хто на них зображений. Ми дивилися в очі українців, які жили за сто років до нас, і бачили Україну, якою вона могла б бути, якби не більшовицька окупація. І якою вона може бути – якщо ми зараз цього захочемо”.
Аудіозапис презентації ⏩ https://bit.ly/396SUoB
Сподіваємося, ця книга надихне вас відкрити родинні фотоальбоми своїх дідусів та бабусь і дізнатися більше про історію своїх родин. А ще – покаже, що залишатися людяними можна навіть у найскладніші часи!

До роковин Голодомору Український інститут національної пам’яті підготував нову книгу “Пам’ять роду”! Це 16 зворушливих історій родин, які пережили …