Пішов з життя актор Закарпатського укрмуздрамтеатру заслужений артист України Анатолій Мацак

3 роки ago admin 0

19 листопада 2020 року внаслідок важкої хвороби на 71 році життя відійшов вічність заслужений артист України, провідний актор Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Анатолій Мацак.

Народився Анатолій Миколайович 23 травня 1950 року в селі Набережне Глобинського району Полтавської області. Закінчив Київську республіканську студію естрадно-циркового мистецтва у 1973 році за спеціальністю «Артист естради вокального жанру». Перший сценічний досвід здобував у Запорізькій, Чернігівській та Ставропольській філармоніях.

Із 1975 року і по останній свій день працював у Закарпатському муздрамтеатрі, віддавши ужгородській сцені 45 років свого життя, де зіграв понад півсотню головних ролей. Дружина Розалія також віддала кращі роки найбільшому театру Закарпаття як акторка і хореограф.

Особливо виразно Анатолій Мацак став проявлятися в останній період, коли зі сцени відійшла плеяда старших акторів, і він по суті став незамінним у своїй віковій групі.  Майже кожна вистава на великій сцені не минала без його помітної участі. Виконані ним ролі вирізняється психологічною глибиною та переконливістю. У 2017 році актор отримав обласну театральну премію імені братів Шерегіїв.

Останні роботи Анатолія Мацака (Іван у «Вуйці з крилами»,  старий Жменяк у «Жменяках», Тарас Шевченко у «Думи мої, думи…») засвідчили про  зрілість майстра, опанування ним широкого діапазону акторського ремесла. У березні 2020 року до Міжнародного дня театру указом Президента України Анатолія Мацака було удостоєно почесного звання «Заслужений артист України». 

На жаль, невблаганна хвороба вирвала з театральних лав провідного майстра сцени ще в повносиллі його таланту.  Для Закарпатського муздрамтеатру ця втрата є надзвичайно болючою. У колективі  Анатолія Миколайовича поважали за порядність, людяність, виваженість, відповідальне ставлення до роботи.  Був надміру скромний, уникаючи публічності за сценою, не погоджуючись на інтерв’ю чи телеефіри.

Хай пам’ять про цю світлу людину вічно живе в наших серцях! Висловлюємо глибоке співчуття рідним, близьким, колегам та шанувальникам заслуженого артиста України Анатолія Мацака.

 

Колектив Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв

 

 

 

Фото Олексія Попова