ВОЛОВЕЦЬКА ОБ"ЄДНАНА ГРОМАДА ЗАХИСТИЛА СВОЮ ГІДНІСТЬ

3 роки ago admin 0

   12 листопада 2020 року Воловецька об"єднана громада була змушена стати на захист свого вибору, своєї гідності і права жити своїм власним розумом в межах чинного законодавства. І Громаді це вдалося!

   Під час мітингу наперед оголошеної мирної маніфестації на свій захист, жителі поставили умову інформування їх про події. Було вирішено робити це на сайті громади і в соціальних мережах. Виконуючи домовленості, селищна рада розпочинає публікації на дану тему. Для зручності і більшої впізнаваності, робитимуться вони під гаслом: "ГРОМАДА – це ВИ: жителі Канори, Гукливого, Скотарського, Воловця" на фоні адміністративної будівлі громади, під стінами якої відбулися події. Це гасло заслужене, оскільки своїми законними і толерантними діями наші жителі довели, що вони дійсно ГРОМАДА.

    Дуже коротко про суть і перебіг подій. Територіальною виборчою комісією (голова комісії ПУЗЯК Валентина Іванівна) на 12 листопада було призначено першу сесію Воловецької селищної об"єднаної територіальної громади. Несподівано, напередодні сесії виключають з процесу новообраного очільника громади (метод нейтралізації – окрема розмова). Але саме новообраному голові громади чинним законодавством регламентовано функції по формуванню виконавчої команди самоврядування на наступні п"ять років.

   Зважаючи на викладене, селищна рада спочатку звернулася до Територіальної виборчої комісії, в межах дозволених законом термінів, перенести першу сесію на 16 листопада, потім, враховуючи нововиявлені обставини, із зверненням перенести сесію на 18 листопада. Більша частина членів ТВК підтримала пропозицію і звернулася з вимогою до голови ТВК у відповідності до Виборчого кодексу України розглянути звернення на засіданні. Та голова комісії не поставила питання на голосування. Аргументуючи тим, що сесію може вести і колегія депутатів. При цьому її не цікавило, що вона грубо порушує права новообраного голови, чинне законодавсто. Справа в тому, що в Законі дійсно прописанний варіант ведення сесії депутатами, але лише у випадку, коли голову не зареєстровано. У нас же голова і депутати зареєстровані в ТВК одночасно. Громада обрала собі очільника, який переміг із зачним відривом, і чекала від нього виконання покладених законом функцій.

    Люди і зібралися біля будівлі селищної ради та звернулися до ТВК за роз"ясненнями. Та голова категорично відмовилася вийти до людей. Тоді було вирішено звернутися до ТВК з письмовою заявою про перенесення сесії. Під заявою підписалося 447 осіб, тобто кожний 20-й житель громади, включаючи новонароджених! Таке вагоме звернення комісія не змогла ігнорувати, розглянула його на протязі півгодини і… задовільнила, сесію було перенесено на 19 листопада. Члени комісії і її голова зуміли знайти в собі сили відмовитися від своїх хибних уявлень про законність і підписали протокол одноголосно! Рішення цілком задовільнило мирних маніфестантів. Громада себе захистила.

   Окрім того Громада звернулася до Воловецького відділення поліції із заявою про вчинення кримінального порушення з боку ТВК, яке не прийняло рішення по першому зверненню селищної ради. Якби ТВК та її голова вчасно відреагували на звернення селищної ради, то у громади не виникло б необхідності до масового зібрання і питання переносу сесії було б вирішено на законних підставх дуже спокійно і без публічних маніфестацій.

   Неможливо не відзначити активність громади, розумні пропозиції, які відразу підхоплювалися активістами і виконувалися. На жаль, серед великої кількості людей не вдавалося запамятати ініціаторів пропозицій. Не вдалося зафіксувати хто першим почав виконувати Гімн України, який на півслові підхопили всі присутні. Склалося враження, немов би він сам собою виник з повітря з"єднав собою людей в єдину цілеспрямовану Громаду, додавши їм впевненості.

   Селищна рада дякує ініціатору виконання Гімну, авторам пропозицій, всім маніфестантам, що вели себе дисципліновано, виважено, зріло і толерантно. Не було навіть натяків на порушення громадського порядку. Поліції залишалося лише збоку спостерігати за подіями, що вони і робили, виконуючи свій обов"язок.