БРИФІНГ ЩОДО СИТУАЦІЇ ПО БОРОТЬБІ ІЗ ПОШИРЕННЯМ COVID-19 В ОБЛАСТІ

3 роки ago admin 0

Олексій Петров – голова Закарпатської ОДА:

“Спостерігаємо високу динаміку інфікування COVID-19, особливо в нашій області. За всіма пунктами відповідно до критеріїв МОЗ ми перевищуємо порогові величини. Через це райони області віднесено і буде віднесено до «червоної» зони.

Невтішні цифри, динаміка і статистика.

Місто Ужгород має на сьогодні 4 заклади охорони здоров’я, які приймають інфікованих з усієї області. Чимало з них мають невелику сатурацію – невеликий вміст кисню. Із 4 лікарень у рамках того ліжкофонду, який було виділено, зараз на 100% заповнені всі, зокрема й Центральна міська клінічна лікарня, засновником якої є міськрада м. Ужгорода. На жаль, навіть ужгородців, які сьогодні потребують госпіталізації за підтвердженого факту інфікування небезпечною хворобою, ми вимушені транспортувати їх у межах так званого терапевтичного вікна – 60 хв – до тих лікарень, які сьогодні ще мають ліжкофонд і палати інтенсивної терапії для надання кисневої терапії  – це Свалява, Виноградів, Мукачево, але й там уже закінчуються місця.

Ми входимо вже в такий пік, що ми навіть не зможемо виконувати критерії МОЗ щодо 60-хвилинного транспортування хворого до лікарні, яка може надати такі послуги.

По всій Україні, не тільки у нас є проблема із забезпечення киснем, кисневими концентраторами або станціями, які дегазують і виробляють кисень. Зараз ми створюємо таке серйозне навантаження на всю медичну систему – на виїзну бригаду, на лабораторії, які зараз роблять 2 тис. тестувань на добу, на сімейних лікарів та ін.

Відвідали Центральну міську клінічну лікарню, поспілкувалися з директором Іваном Курахом. Там стоїть станція, яка виробляє кисень із так званого крапельного кисню в балонах, що привозять, дегазують його і відправляють уже до ліжок інтенсивних палат. Якщо раніше тієї ємкості вистачало на місяць, то зараз її уже не вистачає на тиждень. А ми вимагаємо від міської влади, щоб вона дала нам 50% від ліжкового фонду, тобто припинила надавати інші послуги, зокрема й ургентні, і дала нам ті 50%, тому що найбільше інфікованих у нас саме містян, більшість – ужгородці. І не дуже хочеться їх вивозити за межі, бо вже повністю переповнили Берегово, практично заповнили Сваляву. У нас буде патова ситуація, коли ми за 60 хвилин не зможемо вийти, тобто нам доведеться транспортувати хворих ще далі.

Дійсно, є певні гострі питання, пов’язані з економікою, з продовженням підприємницької діяльності, з необхідністю оплати за оренду, за опалення. Ми спілкувалися з міською владою з приводу того, що ми готові підтримати і підготували листа в Державну комісію ТЕБ та НС з проханням розглянути питання щодо пом’якшення відповідно на прохання і під відповідальність міської влади. Але від неї вимагається збільшення ліжкомісць, які нам сьогодні не дають. Державна комісія в Києві каже, що аргументів для послаблення недостатньо.

Відомо, що є вже проєкт постанови Кабміну, яка уніфікує ті так звані «червоні» зони. Є такий вираз «м’який локдаун» – карантин вихідного дня, тобто коли на вихідні будемо повністю закривати і муніципальний транспорт, і заклади громадського харчування та ін. Але це буде однаково для всіх.

Протоколи про правопорушення можуть складати як представники органів місцевого самоврядування, так і працівники поліції і Держпродспоживслужби.

Відповідно до критеріїв МОЗ ми маємо включати наступні лікарні, які сьогодні незаконтрактовані з НСЗУ у рамках ковідного пакету, після того, як ми заповнимо на 75% ліжкового фонду по всьому Закарпаттю. У нас була така ситуація влітку, коли було таке заповнення – у нас була достатньо серйозна хвиля, – було досягнуто цих 75%, і ми звернулися до НСЗУ з пропозицію додати ще лікарні. У нас в області сьогодні 16 лікарень законтрактовано з НСЗУ – це чи не найбільше порівняно з іншими областями. Тому, коли ми дійдемо до 75%, ми будемо змушені звертатися до НСЗУ, щоб залучали нові заклади охорони здоров’я, які зможуть надавати такі послуги.”

Вікторія Тимчик:

“За результатами моніторингу уже є адміністративні території, котрі уже зайшли в «червоні» зони, вони так у них і перебувають і майже удвічі перевищили їхні початкові показники. Жодна динаміка до зменшення тут не спостерігається.

99%, що у «червону» зону може потрапити м. Чоп. Рівень захворюваності у Чопі становить 498 тис. на 100 тис. населення за необхідного критерія для переходу в «червону» зону 320 тис. на 100 тис. До «червоної» зони наблизився Свалявський район, дуже ускладнюється епідемічна ситуація у Виноградівському районі. Найнапруженіша ситуація – в Ужгороді і в Перечинському та Великоберезнянському рйонах.”

Олексій Петров – голова Закарпатської ОДА: “Спостерігаємо високу динаміку інфікування COVID-19, особливо в нашій області. За всіма пунктами відповідно …