На колегії Держлісагентства говорили про гендер у лісовому господарстві, кадрові призначення та базове лісовпорядкування

3 роки ago admin 0

Сьогодні відбулося розширене засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів з питань: роботи з управління персоналом в територіальних органах, підприємствах, установах і організаціях галузі та стану організації лісовпорядкування, формування геоінформаційних баз даних, ведення державного лісового кадастру та обліку лісів.

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович, відкриваючи засідання колегії представив присутнім новопризначеного першого заступника Віталія Пуня та привітав у виборчих перегонах новообраних до місцевих рад депутатів-лісівників та перейшов до розгляду питань колегії.

Алла Святецька, завідувач сектору з персоналу, зазначила, наразі на підприємствах галузі фактично працює майже 44 тисячі осіб, з них – 8010 жінки, що становить 18 відсотків від загальної чисельності працюючих. Це говорить про те, що індекс гендерної рівності в лісовій галузі зростає, хоча і дуже повільно. Частка жінок на ринку праці визначає економічну активність жінок. Варто також наголосити, що з 1 липня розпочав роботу міжнародний проект «Ліси в жіночих руках», націлений на розширення можливостей жінок до участі у прийнятті рішень та професійної реалізації в галузі лісового господарства. Проект реалізується в рамках Дунайської транснаціональної програми за фінансової підтримки Європейського Союзу. До роботи залучені 14 партнерських організацій з 10 європейських країн. З боку України партнером проекту є громадська організація «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» , асоційованим партнером проекту є Товариство лісівників України. Головною метою проекту є зміцнення потенціалу лісового сектору на місцевому, регіональному та міжнародному рівнях шляхом підвищення залучення та кваліфікації жінок, а також підтримки рівності можливостей на ринку праці. У доповіді також наведено приклад країн, де жінка має більше прав, в тому числі і в лісовому господарстві. На сьогоднішній день країна з найбільшим показником рівноправності — Ісландія. Там закрито понад 85% загального гендерного розриву. За Ісландією ідуть Норвегія (83,5%), Швеція і Фінляндія (82,2%). Незважаючи на домінування країн Північної Європи, в першу десятку також входять країни Латинської Америки (п’яте місце — Нікарагуа), дві африканські країни південніше Сахари (шосте місце — Руанда, десяте місце — Намібія) і країна зі Східної Азії — Філіппіни (восьме місце). ТОП-10 кращих завершують Нова Зеландія (сьоме місце) та Ірландія (дев’яте місце).

Варто наголосити, що за 100 днів очільництва лісовим господарством України Василя Кузьовича ним було прийнято ряд важливих кадрових рішень і призначено на посади начальників і ряду директорів.

Т.в.о.генерального директора Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об′єднання Петро Шарейко розлого розповів про поточний стан та результати 5-річної діяльності ВО «Укрдержліспроекту». Говорив він про фінансові показники, заробітну платню й окреслив перспективи розвитку лісовпорядкування.

Далі про лісовпорядкування розповів начальник управління лісового господарства та відтворення лісів Ігор Будзінський: «Головною метою діяльності ВО «Укрдержліспроект» є і в подальшому буде залишатись – забезпечення коротко- та довготермінового планування лісогосподарського виробництва, ведення державного лісового кадастру та обліку лісів, виконання різноманітних видів обстежень та лісоінвентаризаційних робіт. Варто відзначити також і про накопичені проблеми: відсутність бюджетного фінансування, недостатня забезпеченість сучасними технологіями, ускладнення кадрових і соціальних питань, неналежне нормативно-правове забезпечення діяльності – усе це негативно впливає на якість лісовпорядних робіт та подальший розвиток лісовпорядкування. Що ми маємо на сьогоднішній день: матеріали лісовпорядкування розробляються, видаються, погоджуються і затверджуються в паперовій формі, а матеріали державного лісового кадастру та обліку лісів є наборами табличних форм у паперовому вигляді, які не мають картографічної складової і не оновлюються з 2011 року через відсутність бюджетного фінансування. До першочергово пропонується фінансування розробити проєкт Концептуальної програми розвитку лісовпорядкування, ведення державного лісового кадастру та обліку лісів до 2030 року, в якій зосер

едити увагу лише на вирішенні технічних питань. Обсяги заходів і фінансування з лісовпорядкування будуть визначені у проекті загальнодержавної програми розвитку лісової галузі-2030, розробка якої завершується. Загалом пропозиції щодо оновлення на основі сучасних інформаційних технологій лісовпорядкування, ведення та підтримки наявної лісовпорядної бази даних та створення геоінформаційної системи для автоматизованого ведення документації державного лісового кадастру, викладені у проекті наказу.

Підняв питання Ігор Леонідович щодо організаційного, технологічного та матеріально-технічного характеру та проведення базового лісовпорядкування по обласних управліннях, зокрема, проведення базового лісовпорядкування у Львівській, Харківській та Закарпатській областях. Начальники Львівського та Харківських обласних управлінь запевнили, що роботи з проведення базового лісовпорядкування наразі розпочаті і у наступному році будуть завершені. У свою чергу начальник Закарпатського ОУЛМГ сказав, що наразі базове лісовпорядкування проводиться у 9 лісогосподарських підприємствах і відсоток виконання польових лісовпорядних робіт в середньому становить 90%.

Прес-служба Держлісагентства

Сьогодні відбулося розширене засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів з питань: роботи з управління персоналом в територіальних органах, підприємствах, установах і організаціях галузі та стану організації […]