Про безпеку туристів під час відпочинку в Карпатах говорили на засіданні круглого столу

3 роки ago admin 0

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Закарпатській області Ігор Кос взяв участь у засіданні круглого столу на тему «Безпека туристів у Карпатах», що проходив днями в Закарпатській ОДА під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ольги Травіної. Серед учасників зібрання були також представники Управління туризму та курортів, Громадської ради при Закарпатській ОДА, Управління ДС України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, ГО «Закарпатське обласне товариство охорони природи», Управління лісового та мисливського господарства Закарпатської ОДА. 

Захід проводився з метою встановлення рівня готовності краю до відкриття гірськолижного сезону в Карпатах.

Як повідомив головний державний інспектор Управління Держпраці Ігор Кос, на сьогодні в області функціонують 8 підвісних пасажирських канатних доріг, експлуатація яких проводиться відповідно до встановлених правил. Також гірськолижні курортні комплекси краю мають у користуванні буксирувальні витяги. Безпечність їх експлуатації перевіряють фахівці Управління Держпраці у визначені законодавством терміни.

Своєю чергою представник Управління ДС України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області поінформував, що з початку 2020 року були здійснені 1 229 виходів та виїздів, пов’язаних з профілактичними обстеженнями об’єктів і територій  з проведенням інструктажів туристичних груп. По виявленим недолікам Керівникам суб’єктів туристичної діяльності були надані пропозиції щодо усунення виявлених у ході обстежень порушень вимог безпеки та поліпшення протиаварійного стану об’єктів на гірськолижних трасах. Водночас підрозділи ГПРЧ АРЗ СП неодноразово здійснювали виїзди на пошуково-рятувальні та аварійно-рятувальні роботи, під час яких були врятовані 241 особа, 6 осіб загинули  в гірській та лісовій місцевості Закарпаття.

Учасники круглого столу обговорили причини виникнення аварійних ситуацій, основними з яких визнано недооцінювання небезпеки гірського туризму, неуважність, переоцінка власних можливостей, недисциплінованість і неорганізованість учасників, недосвідченість туристів та керівника групи, прийняття неправильних рішень. За результатами обговорення прийнято рішення створити для туристів інформаційно-безпекові центри на базі гірських пошуково-рятувальних підрозділів; встановити додаткової мережі  веж-ретрансляторів мобільного зв’язку для забезпечення надійного зв’язку в місцях туристичної активності; надати пропозиції до центральних органів виконавчої влади щодо обов’язковості страхування туристів перед виходом в гори; забезпечити обстеження гірськолижної інфраструктури перед початком зимового туристичного сезону; організувати роботу телефонних “Гарячих” ліній для приймання, ведення обліку, звернень та скарг туристів, надання необхідної інформації з питань туризму, виклику допомоги; проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу через засоби масової інформації та соціальні мережі щодо правил поведінки громадян на туристичних об’єктах, у рекреаційних зонах; організувати лавинні навчання для працівників туристичної галузі,  активних туристів та рятувальників, обстеження та впорядкування шляхів активного туризму; продовжити роботу з розроблення та облаштування регіональних туристичних маршрутів.

Такі заходи сприятимуть недопущенню виникнення надзвичайних ситуацій з туристами та мінімізації наслідків.