ПРОЄКТ «ДІАЛОГ ЗАРАДИ РОЗВИТКУ» ПРЕЗЕНТУВАЛИ НА ПЕРШОМУ ЗАСІДАННІ ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ ПРИ ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОДА

3 роки ago admin 0

У малому залі Закарпатської ОДА відбулося засідання Експертної ради з розвитку малого і середнього бізнесу в умовах кризи. У рамках заходу представили проєкт «Діалог заради розвитку», мета якого – розробка конкретних підходів та механізмів для підтримки взаємодії влади та бізнесу.

Модератор заходу Юрій Гузинець, керуючий справами Закарпатської обласної ради повідомив, що цей проєкт реалізується за підтримки «Агенції регіонального розвитку Закарпатської області» та «Агентства США з міжнародного розвитку».

З вітальним словом виступив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров:

«Коронавірус став викликом для всього світу. Він створив чимало труднощів, до яких Україна мала пристосовуватися, як кажуть, на ходу. В умовах пандемії та кризи Закарпатська облдержадміністрація консультаційно та фінансово підтримує стартапи, сприяє розвитку малого і середнього бізнесу (державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» від Ощадбанку, пільговий кредит від Національного банку на період карантину, звільнення від сплати єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців, мораторій на проведення перевірок та ін.), та діалогу між владою, бізнесом і громадськістю».

Ігор Вишняк, координатор компанії «Кімонікс» в Західній Україні, яка реалізує проєкти «Агентства США з міжнародного розвитку». Зокрема розповів про успішне втілення в життя 13 проєктів з різних сфер, про встановлення взаємодії регіональної влади та локального бізнесу та пропідтримку розвитку останнього.

Менеджерка проєкту Катерина Натуркач презентувала проєкт «Діалог заради розвитку», який покликаний покращити сприйняття громадянами урядової підтримки регіонального бізнесу в контексті наслідків епідемії вірусу COVID-19. Також вона окреслила його складові:1) створення маркет-плейсу для продажу продуктів локальних виробників Закарпаття та популяризація ідеї підтримки місцевих виробників і постачальників послуг;2) Експертна рада з числа бізнесу при голові ОДА – 30 осіб, які формують регіональний план виходу з кризи спільно із владою;3) розробка бренду «Зроблено в Закарпатті» та однойменна інформаційна кампанія.

Адміністраторка платформи «Зроблено в Закарпатті» Ольга Джуган розповіла про інструменти підтримки бізнесу в Закарпатській області. Серед них – Центр підтримки підприємництва, що має консультаційний характер,проведення конкурсів стартапів, які проводить КП «Агенція регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття»», Фонд підтримки підприємництва, партнерство з банками, спільна участь влади і бізнесу в туристичних виставках та ін.

Після цього учасники обговорили проблему розвитку малого і середнього бізнесу в Закарпатській області в умовах кризи та карантину. Присутні висловили свої пропозиції. Йшлося про збільшення фінансування за кошти обласного бюджету для підтримки стартапів, підприємців-початківців, забезпечення робочих місць, стимулювання експорту та доданої вартості і т. д.

Наприкінці заходу модератор Юрій Гузинець зачитав Проєкт рішення першого засідання Експертної ради з розвитку малого і середнього бізнесу. Зокрема, вирішили ініціювати розробку проекту Програми підтримки малого і середнього бізнесу в Закарпатській області та сформувати склад Експертної ради як постійно діючого органу при голові облдержадміністрації на правах консультативно-дорадчого органу.

Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров подякував членам Експертної ради та всім присутнім. Наголосив, що облдержадміністрація сприяє розвитку малого і середнього бізнесу в області,підтримує їх в умовах карантину і кризи, а також готова до налагодження якісної співпраці з бізнесменами та підприємцями.

У малому залі Закарпатської ОДА відбулося засідання Експертної ради з розвитку малого і середнього бізнесу в умовах кризи. У …