Протягом інспекційної кампанії офіційно працевлаштовані понад п’ятнадцять тисяч закарпатців

4 роки ago admin 0

На Закарпатті від початку проведення чергової інспекційної кампанії Управління  Держпраці, яка, нагадаємо, стартувала першого вересня цього року, помітно збільшилась кількість офіційно працевлаштованих осіб. Зокрема, за інформацією Головного управління ДПС у Закарпатській області, за першу половину вересня поточного року 1832 роботодавці надіслали повідомлення про прийняття на роботу 15316 працівників.

Однак, як показує практика, окремі роботодавці проігнорували рекомендації головних державних інспекторів праці і допустили до виконання певних робіт осіб без укладення з ними трудових договорів.

Так, у ході інспекційного відвідування, що проводилося днями на одному  з підприємств у Мукачеві, був зафіксований факт використання незадекларованої праці. Зокрема, помічник директора і бухгалтер працювали на фірмі нелегально.

Не подбав спочатку про офіційний характер трудових відносин зі своїм найманим працівником – розвантажувачем і підприємець з Берегова. Але  за час проведення інспекційного відвідування ФОП усунув вказане порушення та уклав з ним трудовий договір.

А ось власник одного з кафе в Ужгороді вдався до типових пояснень, коли під час інспекційного відвідування головні державні інспектори Управління Держпраці виявили в його закладі двох осіб, які неофіційно виконували обов’язки кухаря і техпрацівниці. Підприємець не придумав нічого кращого, як сказати, що жінки ще проходять стажування.

Традиційне пояснення почули фахівці Управління Держпраці ще в одному кафе обласного центру, де нелегально підпрацьовувала посудомийкою місцева жителька. Власниця кафе розповіла, буцімто її працівниця вийшла на один день підмінити іншого хворого працівника. Хоча сама посудомийниця зізналася: виходила на підміну неодноразово.

У всіх випадках підприємці за допущені порушення вимог законодавства про працю були притягнуті до відповідальності.