МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ ЗАКАРПАТСЬКОЮ ОДА ТА КЕРІВНИКАМИ ЄПАРХІАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ І РЕЛІГІЙНИХ ОБ’ЄДНАНЬ ОБЛАСТІ ПІДПИСАНО

4 роки ago admin 0

У Великому залі Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая сьогодні відбулася зустріч першого заступника голови Закарпатської ОДА Олега Коцюби та керівників єпархіальних управлінь і релігійних об’єднань області.

Захід організували департамент культури Закарпатської ОДА (Управління охорони культурної спадщини) й Управління національностей та релігій Закарпатської ОДА. Директор департаменту культури Оксана Бабунич стала куратором зустрічі.

Мистецтвознавиця Людмила Біксей ознайомила усіх з експозицією музею – виставкою творів мистецтва XVII-XXI ст. на релігійну тематику.

Захід відкрив перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба.

Олег Коцюба: «Закарпаття – це унікальний край, що вирізняється своїм творчим, інтелектуальним та духовним потенціалом. Тут мирно проживають представники 37 релігійних конфесій, нараховується близько 2000 релігійних об’єднань. Жодна область не має такої кількості пам’яток матеріальної культури, як маємо ми. Чого варті 100 дерев’яних церков на території Закарпаття, 39 з яких занесено до Всеукраїнського реєстру. Нині ці культурні пам’ятки потребують особливої уваги щодо їхнього збереження та реставрації».

Також він подякував священнослужителям за їхній внесок у культурний, духовний та соціальний розвиток.
Доктор мистецтвознавства Михайло Приймич представив присутнім презентацію «Пам’ятки сакрального мистецтва Закарпаття: проблеми збереження і використання, ресурси», а також повідомив про готовність Закарпатської академії мистецтв долучитися до відновлення пам’яток.

Дружина голови Закарпатської ОДА Ірина Петрова виступила з вітальним словом, розказала про свій проєкт, котрий полягає у приверненні уваги до духовних святинь. Нагадаємо, раніше п. Ірина в інтерв’ю розповіла, що вже відзнято 11 відеороликів дерев’яних церков Закарпаття.

Після цього розпочалася офіційна частина зустрічі, головна мета якої – підписання багатостороннього меморандуму строком на 1 рік.

Представила проєкт Меморандуму про співпрацю між Закарпатською обласною державною адміністрацією та релігійними управліннями і об’єднаннями, повідомила про основні напрямки спільної діяльності директорка департаменту Оксана Бабунич. Вона розповіла, шо два тижні тому Проєкт було надіслано усім представникам релігійних конфесій та об’єднань для ознайомлення і вже сьогодні сторони мають нагоду поспілкуватися, озвучити свої пропозиції та отримати відповіді на питання.

Після обговорення перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба та 13 керівників єпархіальних управлінь і релігійних об’єднань області підписали Меморандум про співпрацю. У статті 1 цього документу йдеться: «Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль, спрямованих на визначення спільного бачення Сторін щодо вдосконалення механізмів захисту сакральних споруд, пам’яток культурної спадщини та збереження традиційного характеру середовища населених пунктів».

Олег Коцюба окреслив перші кроки Закарпатської ОДА з реалізації цієї спільної мети: 1) внесення 4 дерев’яних церков у національний проєкт «Велике будівництво»; 2) впорядкування документації; 3) залучення меценатів та участь у міжнародних грантових конкурсах для фінансової підтримки реставрації та збереження пам’яток матеріальної культури.

У Великому залі Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая сьогодні відбулася зустріч першого заступника голови Закарпатської ОДА Олега …