На Закарпатті продовжують фіксувати випадки використання незадекларованої праці

3 роки ago admin 0

Після проведеної фахівцями Управління Держпраці у Закарпатській області масштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії чимало суб’єктів господарської діяльності краю прислухалися до порад головних державних інспекторів і оформили належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками.

Але не всі серйозно поставилися до попереджень Управління Держпраці. Про це свідчать факти, що з’ясовуються у ході проведення заходів контролю. Зокрема, під час інспекційного відвідування, яке проходило днями в одному                з кафе на Рахівщині, головні державні інспектори  виявили двох неоформлених працівниць.  Одна реалізовувала товар за барстійкою, інша виконувала трудові функції на кухні. Молоді жінки зізналися, що не укладали з власницею кафе жодних трудових договорів. 

Аналогічну ситуацію застали представники контролюючого органу на Тячівщині. В одній з тамтешніх неспеціалізованих крамниць, де здійснюється роздрібна торгівля переважно продуктами харчування, напоями і тютюновими виробами, було встановлено, що власниця залучила до підприємницької діяльності трьох осіб. Попервах, на момент проведення інспекційного відвідування, ФОП не представила доказів їхнього офіційного працевлаштування. Пізніше підприємець надала копії укладених трудових договорів з двома своїми найманими працівницями. А ось з третьою продавчинею вона таки  не мала  офіційно оформлених трудових відносин.

Ще дві молоді особи, як з’ясували головні державні інспектори Управління Держпраці при проведенні інспекційного відвідування, без укладення трудового договору працювали у Мукачеві, в одному з тамтешніх кафе. Своє нелегальне перебування у закладі дівчата пояснили доволі типово: одна стверджувала, нібито ще проходить стажування, інша – буцімто прийшла допомагати мити посуд.

В усіх випадках були складені протоколи про вчинене адміністративне правопорушення та надані приписи на усунення виявлених порушень трудового законодавства.