Лісник Василь Худа ділиться спогадами й порадами

4 роки ago admin 0

На Закарпатті ось-ось починається сезон осінніх грибів. Цього року, розповідає лісничий Виноградівського лісгоспу Василь Худа погодні умови надзвичайно комфортні для появи і розмноження грибів. Зазвичай  для  урожайного грибного сезону важливі дві умови – висока температура повітря і вологе повітря і якщо відсутня одна з цих умов, то  й гриби практично рости не будуть.  Цей рік Цього року грибники розпочали сезон уже з другої декади травня. Принаймні тоді почали появлятися перші «селфі» з грибами.  Голубінки, печериці, потім ліщанковці, сироїжки, лисички, підберезовики першими встеляють землю  закарпатоських лісів. Очікується, що й осінні гриби виправдають сподівання грибників – осіннє тепло і насиченість вологою  достатні, щоб збирати повні кошики цього делікатесу.

Я ПРИНОСИВ ГРИБІВ ПОВНУ КОШАРКУ, В ЯКІЙ КОРОВАМ СІНО  ПОДАЮТЬ

Але давайте почуємо про ці правила безпосередньо від людини, яка не перший рік виходить на тихе полювання. Всі довколишні хащі – від Оноку до Букового   знає як власний город, адже має понад 20 років стажу на посаді лісника.  Працюють у лісовому господарстві його дружина і син. Але говоримо про гриби.

Василю Васильовичу, як давно ви збираєте гриби? Чи були у вас памятні «трофеї».

Я збирав гриби відколи себе пам’ятаю, з найменших років. Приносив удосталь і додому, і  на продажу. У нашому селі один чоловік платив гроші за гірчиці (такі білі гіркі гриби). У селі їх ніхто, крім нього не їв, то. пам’ятаю, що збирав йому повну кошарку – таку велику, в якій корові траву  подавали.

Чи траплялися особливо врожайні роки?

Такі роки були. Так от хоча би цей рік. Наш ліс (між Оноком, Широким і Буковим) був просто забитий машинами й автобусами. Було багато грибарів, але й було  грибів.

У вас є поради для грибарів – початківців, які ще не знають секретів збирання?

Перше. Це не зривати гриби, які не впізнаєте. Так само обминайте їстинві гриби,  якщо вони виросли поряд з отруйними. Краще  принести додому  грибів менше, але не ризикувати своїм здоровям. На жаль, є у людей така риса – жадібність, і це дуже небезпечна риса, коли маєш справу з грибами.

 Вам траплялися трюфелі або якісь особливі гриби?

Ні не траплялися, хоче дехто із знайомих хвалився, що знаходив їх у нашому лісі. Ну може, не знаю. Це дуже рідкісний гриб, дехто бере на їх пошук спеціально підготовлених собак… Але останніми роками

 знову появився у наших лісах гриб королівка або цісарський гриб. Колись давно їх було в лісах предостматньо, потім вони зовсім зникли і тільки тепер появилися знову.  Може о екологія стала кращою, але  минулого року я знайшов їх досить багато. Королівку можна споживати виключно у висушеному виді як ароматну грибову приправу, яка додає страві  смак і гарний колір.

Василю Васильовичу, я хотів спитати про секрети грибозбирання. За якими ознаками можна визначити, що ось у цьому чи іншому місці є гриби?

Якщо мова йде, наприклад, про білі гриби, боровики, то найбільш сприятлива для росту та місцина в дубовому лісі, на яку рано-вранці падає сонячне світло. Додаткова ознака – на цьому місці може рости барвінок. У таких місцях є більша імовірність появи грибів.  А взагалі стовідсотковим фактором є місцезнаходження грибниці, маточниці, яка знаходиться в землі і з якої проростають гриби..  Навіть якщо на по поверх відбуваються якісь серйозні зміни – наприклад зрізано всі дерева і на цьому місці виріс молодий ліс. Так, от. Навіть, якщо  змінилися породи дерев, гриби все одно там будуть рости.

Є ще якісь секрети?

Який може бути секрет? Є досвід.  Наприклад, я просто знаю всі місця, де точно можна знайти гриби. До речі,  я збираю виключно боровики Одного разу я сильно здивував своїх гостей, бо залишив їх буквально на півгодини і повернувся з повним відром білих грибів! Тому що я їх не збираю, я їх набираю. Мені не треба їх шукати. Так гості були вражені.

Ваші улюблені страви з грибів.

Дуже люблю мариновані білі гриби. І гриби приготовлені в білій підливі, які готує мені жінка.

ПРО НАЙПОПУЛЯРНІШІ ГРИБНІ МІСЦЯ НА ЗАКАРПАТТІ

На Виноградівщині розташовані три популярні локації, де гриби ростуть особливо щедро. Одна з них розташована поблизу популярного санаторію, тому крім місцевих грибарів тут можна зустріти відпочиваючих, які  проходять лісом не стільки задля трофеїв, скільки задля «естетичного» інетересу. Інша локація розташована в історичному шаланківському лісі, де зупинялися перші кочові племена, предки нинішніх угорців, третя місцина теж  знаменита  своїм глибоким  минулив, тут у лісах за Тисою, розташована найстаріша в Європі стоянка первісних людей. І це лише мова про низовину, не надто вкриту лісами.  Популярними місцями на Закарпатті є гірські ліси Міжгірськаого, Рахівського, Ужгородського, Свалявського, Тячівського, Хустського районів. Місцеві

жителі влі,тку мають непогані доходи здаючи зібрані гриби або в заготпункти, або вивозячи їх у райцентри. Загалом поява грибів відбуває твід «хвилями». Перший наплив залежно від особливостей року може початися у травні, коли появляються голубінки,  гірчиці,  підберезники, сироїжки, лисички.   Головна умова – щоб в грунті  було достатньо весняної води і при  цьому земля достатньо прогрілася. Триває ця «хвиля від одного до двох тижнів. . Друга хвиля настає в середині липня. Цього місяця умови для росту грибів більш сприятливі: земля вже достатньо прогрілася. Тривалість другої хвилі – від одного до двох тижнів. Знову таки все залежить від кількості опадів у цей період.

Грунт на цей час достатньо прогрітий, щоб появилися не лише голубінки але й білі гриби.Третя хвиля ще не почалася, але як спостерігають знавці грабарства, вона почнеться з середини вересня. У таку пору їх появляється особливо багато – і білих, і печериць, і осінніх опеньків. Буває, каже Василь Васильович Худа, опеньків скупчаться на одному стовбурі дерева стільки, що не треба нікуди йти, тільки зрізай  і наповнюй корзину до краю.

Головне – не бути жадібним, нагадує Василь Васильович. Обминати сумнівні гриби, особливо старі гриби, які можуть бути отруйними.

За перших же симптомів отруєння (нудота, біль у шлунку) слід негайно звернутися до лікаря. Грибне отруєння небезпечне тим, що досить часто закінчується летальним випадком – якраз через те, що люди нехтують правилами безпеки. І тепер ми плавно переходимо до характеристики небезпечних і дивовижних властивостей грибів. Адже вони бувають не лише їстівними.

ГРИБИ – РОЗУМНІ ІСТОТИ? МОЖЛИВО, ЦЕ Й НЕ ФАНТАСТИКА

 Василь Омелянович Агій, науковець і керівник лісового господарства у Виноградівському районі пропонує звернути пильну увагу на світ грибів. Довгий час  каже. Василь Омелянович, триває дискусія про те, чи гриби є рослинами а чи належать до тваринного світу. Насправді, каже Василь Омелянович, гриби – це окремий вид, гриби це гриби – особлива ланка у забезпечення біобалансу на планеті. Якщо розглядати життя на землі схематично, то на Землі  безперервно відбувається процес перетворення мінеральних речовин в органічні, а потім органічні розкладаються знову на мінерали. У цьому процесі свою роль виконують рослини, які завдяки використанню сонячної енергії отримують мінеральні речовини з довкілля і стають джерелом для споживання  й накопичення енергії.  А от продукти переробки рослинної органічної маси повинні знову перетворитися на мінеральні речовини . Це теж важливий процес, адже якщо б  у природі органіка не перетворювалася на мінеральні речовини, відбулося б вихолощення землі, рослини не мали б чим далі живитися і процес перетворень припинився б. і ось цей процес розкладу органіки на хімічні елементи забезпечують саме гриби. Звісно мова йде не про ті гриби, які людина споживає (їх у активному обігу мізерний відсоток , а мова йде про той світ грибів який налічує 4 мільйони видів.

Насправді, каже Василь Омелянович – гриби найбільш живучий компонент живого світу, а ми , люди постійно  або споживаємо як харчовий продукт, або нещадно з ним боремося. Ми винищуємо гриби, коли вони появляються в підлозі та інших деревяних конструкцвіях дому, ми винищуємо гриби, коли вони потрапляють на пшеницю та інші злакові рослини, на помідори, на персики, абрикоси… Цього року, до речі дощова погода посприяла не лише лісовим грибам, які ми кладемо в кошик, а й тим, які завдають шкоди сільському господарству. Зверніть увагу – на місцевих базарах неможливо знайти справжні, необроблені домашні помідори. Особливо «консервативні» господарі, які принципово не  застосовують препарати, залишилися без жодної помідори – все з’їв грибок. Врешті 80% захворювань людського організму спричинені саме грибами.

 Так уже заведено серед людей, каже Василь Агій,  – ставититися до навколишнього світу як «цар» природи, все повинно бути підкорено, але ми досі не маємо й мізерної частини знань про гриби. Адже гриби не лише старші за людину, гриби появилися з появою рослинного світу. За сотні мільйонів років вони зберегли унікальні здатності для виживання, вони успішно розможуються як вегетативним так і статевим способом, вони здатні реагувати на зміни клімату, на техногенні обставини. І хто знає, може й мають сенс ті фантасти, які зображають  гриби розумними істотами. Хто знає.

На Закарпатті ось-ось починається сезон осінніх грибів. Цього року, розповідає лісничий Виноградівського лісгоспу Василь Худа погодні умови надзвичайно комфортні для появи і розмноження грибів. Зазвичай  для  урожайного […]