Лісівники Хустщини попереджають: “Обережно, цвіте амброзія”

4 роки ago admin 0

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Розмножується амброзія насінням, яке легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 – 15 років, при сприятливих умовах до 30-50 років. У кінці квітня – на початку травня насіння дружно проростає. Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію. Особливо від пилку амброзії страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

Симптоми алергії на амброзію:

-нежить:

-свербіж та почервоніння очей:

-сльозоточивість;

-свербіж шкіри;

-кашель або хрипи;

-біль або першіння в горлі.

Оскільки амброзія розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути систематичним протягом тривалого часу.

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається […]