На Хустщині виявляють вогнища шкідливих організмів та встановлюють феромонні пастки

4 роки ago admin 0

Феромонні пастки — це міні-контейнери, які використовуються як засоби боротьби та обліку на каратинні види.

У своїй роботі використовують біологічно активні речовини, які виділяють комахи для притягування до себе особин свого виду. Ці речовини називаються феромони. Їх наносять на клейку основу, яка тримає шкідників непорушно.

На території ДП «Хустське ЛДГ» встановлені пастки на таких шкідників:

Азіатський вусач приносить багатомільйонні збитки, тому що є небезпечним шкідником листяних лісів. Жук пошкоджує понад 50 листяних порід. Найбільш бажаними є різні види клена, каштан кінський, в’яз, яблуня, тополя, верба, береза, вільха, ясен, біла акація, платан та інші. Азіатський вусач пошкоджує здорові, ослаблені і недавно спиляні дерева. Лісовий похідний шовкопряд пошкоджує сосну звичайну, в рідкісних випадках — інші хвойні породи. Живляться молодою хвоєю, обгризаючи хвоїнки по боках у верхівковій частині. Гусениці другого віку обгризають хвою по всій довжині. Об’їдання хвої спричинює ослаблення дерев, засихання гілок і заселення їх короїдами, вусачами, златками.

Вусач роду Монохамус пошкоджує переважно види роду сосни, але іноді і інші хвойні дерева. Жуки нападають лише на ослаблені та зрубані дерева, прокладаючи ходи у заболоні, під корою та в деревині. Пошкоджена деревина втрачає товарну цінність. Личинки заселяють колоди, які тривалий час знаходилися у лісі, утворюють ходи в деревині, завдаючи значних економічних втрат. Самки жуків в період відкладання яєць переносять личинок стовбурових немадод четвертої стадії розвитку із заражених дерев на здорові. Через «зарубки» в корі, вигрезені самками, а згодом – ходи, пророблені личинками, немадоди проникають в деревину. У стовбурі немадоди живляться гіфами грибів ( зазвичай Ceratocystis sp.), які також переносяться жуками. Приблизно через три тижні після заселення соснових дерев немадодою, з’являються перші ознаки засихання, зменшується виділення смоли. Нематоди, які переносяться жуками, спричинюють зменшення транспірації хвої, а пізніше повне її припинення, пожовтіння та в’янення, що призводить до загибелі дерева. Ослаблене дерево приваблює жуків.

Бронзова березова златка кормовими рослинами бронзової березової златки є берези: жовта, даурська, солодка, максимовича, західна, паперова, бородавчаста або повисла.

Ясенева смарагдова златка відноситься до групи агресивних стовбурових шкідників, здатних поселятися на живих, зазвичай ослаблених деревах, що неминуче приводить їх до загибелі. Розвиваються на деревах роду ясіня, а також на деяких видах в’язів і горіхів.

У заселених златкою дерев всихання починається з верхньої частини крони і поступово поширюється нижче, на стовбурах з’являються водяні пагони, а біля основи стовбура – коренева поросль. При високій щільності заселення загибель дерева настає на другий рік, але можуть утворюватися і хронічні вогнища шкідника, що діють більш тривалий час. На великих деревах златка розвивається протягом декількох років, викликаючи їх поступове ослаблення. Основні симптоми – характерні льотні отвори на стовбурах і гілках – з’являються пізніше, на наступний рік після заселення. Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя жовтіє раніше, уздовж старих ходів з’являються здуття і тріщини, розвиваються вторинні пагони уздовж стовбура. На третій рік багато гілок відмирає, крони стають рідкими, з’являються численні льотні отвори, стовбури покриваються тріщинами.

Златка також може бути занесена з посадковим матеріалом, з порубковими залишками, з неокорінною деревиною, з деревною тріскою і дровами.

Коричневий мармуровий клоп шкодить практично усім плодовим культурам (яблуня, вишня, слива та ін.), баштанним та ягідним культурам, посівам квасолі, сої та кукурудзи.

Смолівка кедрова дерева, які пошкоджує смолівка кедрова, – це ялина біла або канадська, ялина чорна та сосна Банкса, а також інші види родів сосна, ялина, кедр.

Дорослі і личинки смолівки кедрової пошкоджують бокові гілки дерев, дорослі (імаго – прим.) вигризають глибокі отвори. Личинки, розвиваючись під корою, здатні повністю знищити молоді гілки. Вони прокладають звивисті ходи, які спочатку тонкі, згодом, по мірі росту личинки, розширюються. Уражені смолівкою дерева відрізняються від здорових пожовтінням хвої і засиханням верхівок.

Китайський вусач вважається одним з найбільш руйнівних шкідників фруктових дерев. Дерева ослаблені личинкової атакою вразливі до хвороб. Серйозне зараження викликає розпад дерев і зниження врожайності фруктів в садах. Пошкодження молодих дерев є найбільш серйозним. Дорослі жуки їдять молоде листя, гілки та кору дерева.  

Феромонні пастки — це міні-контейнери, які використовуються як засоби боротьби та обліку на каратинні види. У своїй роботі використовують біологічно активні речовини, які виділяють комахи для […]