На Закарпатті лісівники оперативно ліквідовують наслідки паводка та допомагають мешканцям

4 роки ago admin 0

У Рахівському та Тячівському районах, що на Закарпатті, у період з 22 по 23 червня внаслідок місцевих зливових дощів сформувалися паводки в окремих урочищах лісового фонду держпідприємств «Рахівське лісодослідне господарство», «Ясінянське лісомисливське господарство, «Великобичківське лісомисливське господарство, «Брустурянське лісомисливське господарство» та «Мокрянське лісомисливське господарство». Найбільш великого руйнування зазнали місто Рахів, смт. Ясіня, Великий Бичків, села Костилівка, Білин, Кваси, Ділове, Луг, Богдан.

Учора та сьогодні було оперативно організовано роботу дорожньо-будівельної техніки підприємців, державних лісогосподарських підприємств та ДСНС України, Нацполіції , дорожники та інші служби Закарпатської області щодо захисту від підтоплення домогосподарств мешканців та розчищення дворогосподарства від захаращень.

Надаємо інформацію по роботі ЛДГ.

Працівники ДП «Ясінянське ЛМГ» допомагають мешканцям населених пунктів у зоні діяльності підприємства долати наслідки стихіїю За оперативною інформацією служби лісової охорони на території ДП «Ясінянське ЛМГ» повінь спричинила значні пошкодження лісової інфраструктури а саме:

Чорнотисянське лісництво – зруйновано 3 мости і 100 метрів дорожнього полотна;

Довжанське лісництво – зруйновано 5 мостів, 500 метрів дорожнього полотна і 200 метрів зсув грунту на дорогу;

Станиславське лісництво – зруйновано 2 мости і 100 метрів дорожнього полотна;

Свидовецьке лісництво – зруйновано 1 міст і 300 метрів зсув грунту на дорогу;

Лопушанське лісництво – зруйновано 300 метрів дорожнього полотна;

Лазещинське лісництво – зруйновано 5 мостів і 500 метрів дорожнього полотна.

Оцінка завданої повінню шкоди є попередньою і орієнтовною. На річках підприємства досі спостерігається високий рівень води і остаточно оцінити масштаб пошкоджень неможливо. Наразі на підприємстві створена спеціальна робоча комісія яка вже від завтра почне працювати і оцінювати об’єми пошкоджень.

На даний час першочерговим завданням для працівників ДП «Ясінянське ЛМГ» є допомога місцевим жителям у подоланні наслідків стихії. Вся техніка залучена для допомоги і ліквідації наслідків повені у населених пунктах.

За оперативною інформацією у ДП “Брустурянське ЛМГ” в наслідок паводку у лісовому фонді знищено 2 мости і 2 пошкоджено. Потоками води знесено 100 погонних метрів підпірних стінок і у 20 місцях протяжністю 3 кілометри знищено дорогу лісогосподарського призначення.

Над ліквідацією пошкоджень на місці працюють лісівники та дорожньо-будівельна техніка. Обстеження нанесених пошкоджень триватиме, так як до окремих ділянок неможливо дістатися.

Працівники лісової охорони ДП «Великобичківське ЛМГ» активно включилися в роботу по ліквідації наслідків паводку та зливових дощів

Затяжні зливові дощі наробили багато біди в населених пунктах району та у лісфонді підприємства.

Вся наявна техніка, яка є на підприємстві, а також залучена, та працівники лісової охорони майже цілодобово працюють по ліквідації наслідків паводку. Лісівники Великобичківського лісомисливгоспу залучили наступну техніку: у селі Луг на мосту річки Кісва працює Камаз-маніпулятор розбирає завали під мостом, що нанесла вода, гусеничний екскаватор працює в селі Водиця, розчищає кювети, екскаватор працює на річці Шопурка та потоках в селищі Великий Бичків, колісний екскаватор працює біля річки Кісва, розчищає потоки Великий та Малий Банський, сільську автодорогу, а також прочищає кювети. Важка робота працівників лісової охорони ДП «Великобичківське ЛМГ» по ліквідації наслідків стихії триває.

У Мокрянському лісомисливсгоспі в Русько-Мокрянському лісництві 2,7 км дороги лісогосподарського призначення зруйновано, у нижніх лісництвах немає пошкоджень. У Комсомольському лісництві дорогу зруйнована протяжністю 600-700.

З числа працівників держспецлісгоспу створено мобільну групу, яка приступила до розчистки русел річок, гірських потоків від деревини та порубочних рештків, ремонту мостів та лісових доріг. Для ліквідації наслідків негоди залучено лісовозну техніку з гідроманіпуляторами, колісні трактори та екскаватори.

Повені відбувалися і мільйони років до нас, відбуватимуться й після нас, бо гірські системи формуються за рахунок води.
 
Якщо ж говорити про механізм утримування вологи лісом, є декілька аспектів. Побутує думка, що смерека здатна утримувати тонну рідини. При випаданні дощу у кроні максимально може утримуватися 8 мм опадів. А в басейні Верхньої Тиси (за 5 год) випало 20-35 мм дощу, що призвело до відновлення підвищень рівнів води над значеннями рівнів на 8 год на: селище Ясіня – 1.3 м; село Луги – 0.4, Рахів – вода піднялася до рівня 4,75 м; . Це така кількість, яку неможливо утримати ніяким лісом чи ґрунтом.
 
Лісова система має вплив підвищення рівня води, але не є визначальним чинником і причиною стихійного лиха. Коли говорити про вирубку лісів, то на Закарпатті заготівля деревини в усіх лісах області та від всіх видів рубок нині сягає менше трохи більше 1 млн кубометрів у рік, а приростає близько 4,5 кбм, а заготівля з 1 га складає всього 1.6 кбм (45%).
 
Якщо бути точними, то у 2016 році було заготовлено 1373,4 т. кбм деревини, то в за 2019 рік обсяг заготівлі склав 1021,9 тис.кбм, або на 351,5 тис.кбм, зменшення на 25,6%.
Аналогічна тенденція зберігається і у 2020 році. За п’ять місяців біжучого року заготовлено 344,8 тис. кбм деревини, що на 13% менше відповідного періоду минулого року (факт 5 міс. 2019 р. – 394,3 тис кбм).
Закарпаття однією з перших областей почало перехід на вибірковий спосіб проведення рубок. Відповідно обсяги суцільних зрубів зменшились майже втричі:
2016 рік – 3420 га;
2017 рік – 2503 га;
2018 рік – 1939 га;
2019 рік – 1322 га.
Аналогічна тенденція зберігається також у 2020 році.
 
 

У Рахівському та Тячівському районах, що на Закарпатті, у період з 22 по 23 червня внаслідок місцевих зливових дощів сформувалися паводки в окремих урочищах лісового фонду […]