Закарпатські лісівники показали, що рубають і що висаджують

4 роки ago admin 0

На відновлення лісів закарпатські лісівники використовують власно зароблені від лісогосподарської діяльності кошти. Про те, як зараз в області відновлюють ліс і які дерева садять на території Закарпаття, – читайте у розповіді директора Тячівського лісгоспу Наталії Катреняк.

Цим сіянцям ялини всього два роки. Маленькі і тендітні на перший погляд – через десятиліття вони перетворяться в могутні дерева. Тому результат праці Наталії Катреняк побачать вже його її онуки і правнуки. Принаймні, лісівничка дуже сподівається. У цю професію вона прийшла давно і хоча і жінка, але працює директором Тячівського лісгоспу.

Наталія Катреняк, лісівник зі стажем:

– Це добра справа, садити дерева. Хочу бути причетної до цього.

Мабуть, з такими думками в лісовій галузі працює кожен. А взагалі, лісівники – люди скромні, які не звикли до уваги. Вони не люблять багато говорити, але люблять і вірять в свою справу.

Наталія Іванівна розповідає, що любить свою справу, хоча не так вже і легко у лісовому господарстві й не все романтика. Однак якби заново зараз довелося жити, хоч і важко в лісовому господарстві, я б все одно вибрала цю благородну професію. Скільки посаджених дерев! Це твоя праця і вона приносить благодать людям. Це треба посадити дерево і відчути це щастя. Дерева як маленькі діти.

Лісівники часто порівнюють дерева з маленькими дітьми. І ті, і інші вимагають до себе уваги і постійного догляду. Ліс росте, дихає і навіть хворіє. Ліс – це живий організм і його треба плекати та дбати про нього. Але і як кожен живий організм, ліс теж хворіє. Його вирубують, щоб потім посадити новий молодий.

Рубають на Закарпатті так званий «стиглий» ліс. Тобто, якщо аграрії збирають урожай через кілька місяців, після посівних робіт, то лісівники – через кілька десятиліть. Тільки тоді, коли дерева припиняють свої життєві функції і переходять в стадію відмирання.

“Такий ліс заготовляють для того, щоб його реалізувати на ділову деревину або дрова. та надалі посадити на місці рубки нові саджанці та сіянці. Ті лісові ділянки, які були вирубані – підлягають відновленню. Тобто, ми рубаємо і одночасно садимо. Це ліс, який встиг, його потрібно рубати. Тут будуть посаджені як хвойні породи, так і листяні”, – показує ділянку Наталія Катреняк. Всього на території Тячівського лісгоспу цього року висаджено 61,0 тис.шт.саджанців на площі в 15,1 гектарів.Сприяння прир.поновленню 47,9га.

А за даними відділу лісового господарства Закарпатського ОУЛМГ, державними підприємствами, підпорядкованими Закарпатському обласному управлінню лісового та мисливського господарства наразі проведено лісовідтворення на площі 1765,9 га, з яких створення лісових культур – 580,3 га.

У гірських районах, де тривалий час зберігається сніговий покрив тривають роботи по посадці лісових культур.

На відновлення лісів закарпатські лісівники використовують власно зароблені від лісогосподарської діяльності кошти. Про те, як зараз в області відновлюють ліс і які дерева садять на території […]