Лісівники Закарпаття просять пресу і громадян повідомляти про факти виявлення деревини сумнівного походження

4 роки ago admin 0
На Закарпатті в останні роки для боротьби з тіньовим обігом деревини здійснено досить потужні заходи, починаючи від моніторингу незаконних рубок та посилення відомчого контролю до застосування суворої адміністративної і кримінальної відповідальності за порушення лісового законодавства.
Запроваджено систему електронного обліку деревини та створено в підвідомчих лісогосподарських підприємствах постійно діючі рейдові бригади з виявлення порушень лісового і мисливського законодавства, встановлені камери відеонагляду та закуплено квадрокоптери. Варто зазначити, що діє програма “Ліс у смартфоні” і обов’язкове маркування деревини бирками. Система ефективна і механізм діє наступним чином: на машину з дров’яною деревиною набивається 1 бирка, ділова деревина биркуються поколодно. Кожен громадянин за номером бирки може перевірити легальність деревини, а саме її походження, сортність і діаметр. Однак електронний облік проводиться тільки в тих місцях, де є покриття мережі Інтернет. Оскільки в Закарпатті гірська місцевість, то часто буває, що завантажена машина з верхнього складу виїжджає раніше, ніж пройшов обмін даними і деревину не показує в смартфоні. Але через певний час дані про деревину все одно будуть показані.
Попри те, що лісівники борються з незаконним обігом деревини, випадки крадіжок все ж ще залишаються. Хоча зазвичай їх виявляють самі працівники державної лісової охорони та передають до правоохоронних органів.
Загалом протягом 5 місяців поточного року в лісовому фонді підприємств зафіксовано 118 випадків незаконних рубок загальною масою 1175 кбм. сума збитків складає 8,9 млн.грн. Лісогосподарськими підприємствами матеріали по 51 випадку незаконних рубок, обсягом 1105 кбм. на суму збитків 8,5млн.грн. передані на розслідування та розгляд в правоохоронні органи та суди, а саме:
в районні відділення поліції – 44 матеріали, кубомасою 443 куб.м. на суму збитків 3491,3 тис. грн.;
в органи прокуратури – 4 матеріали, кубомасою 659 куб.м. на суму збитків 5005,8 тис. грн.;
в суди – 3 матеріали, кубомасою 3 куб.м. на суму збитків 21,7 тис.грн;
Працівниками державної лісової охорони за скоєння незаконної рубки на 14 виявлених лісопорушників накладено адміністративних штрафів на суму 7,7 тис. грн. з яких 5 відшкодували добровільно 2,5 тис. грн. По скоєних лісопорушеннях порушено 10 кримінальних справ. Від незаконних порубок секвестровано 38 кбм деревини. У 30-ти випадках лісопорушниками добровільно відшкодовано 93,5 тис.грн.
Варто також наголосити, що Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства активно залучає до роботи по боротьбі з незаконними рубками представників ЗМІ та громадськості.
Також для посилення боротьби з недобросовісними лісорубами та користувачами лісових масивів працівники державної лісової охорони Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства звертаються до всіх небайдужих краян інформувати керівництво управління та представників правоохоронних органів про факти сумнівного походження чи транспортування деревини, крадіжок чи нелегального добування лісових ресурсів або виникнення пожежі в лісі й по-можливости робити фото-відеофіксацію.

На Закарпатті в останні роки для боротьби з тіньовим обігом деревини здійснено досить потужні заходи, починаючи від моніторингу незаконних рубок та посилення відомчого контролю до застосування […]