Що робити, коли роботодавець не повертає трудову книжку?

4 роки ago admin 0

На офіційну сторінку Управління Держпраці у Закарпатській області у ФБ звернулася краянка пані Анастасія із запитанням: «Підкажіть будь ласка вихід із ситуації: 10.03 я написала заяву на звільнення за угодою сторін, директор сказав, що треба відробити 14 робочих днів,  я погодилась. Але з 16 березня ввели карантин, і я вже не працюю. Трудову книжку понині мені не повернули, списуючи все на те, що в державі карантин. 

А  трудову книжку з центрального офісу, який знаходиться в м.Київ, не можуть вислати. Така ситуація триває вже 2 місяці. Я не можу ні в центр зайнятості звернутися, ні іншу роботу знайти. Бо без трудової книжки – нікуди. Скажіть будь ласка, чи можна якось її повернути?»

На запитання закарпатки відповідає перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик.

Відповідно до положень частини 1 статті 38 Кодексу законів про працю України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Згідно з частиною 1 статті 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу. Введення та території України карантинних заходів з протидії та профілактики коронавірусної інфекції не є підставою для невиконання вищезгаданих законодавчих норм.

У своєму зверненні пані Анастасія вказує, що з 16.03.2020 року не працює, однак до сьогодні їй не видали трудову книжку, що створює труднощі  в подальшій трудовій діяльності.

Вона має право звернутися на безкоштовну Урядову гарячу лінію за номером 1545, де необхідно озвучити суть порушеного питання, вказати місце роботи та адресу  попереднього роботодавця.

Водночас з питань невидачі трудової книжки вона також може звернутися  з відповідною письмовою заявою, оформленою з дотриманням вимог, зазначених у статті 5 Закону України «Про звернення громадян», безпосередньо до Управління Держпраці за місцем знаходження суб’єкта господарювання,  з яким перебувала у трудових відносинах.