Відповідальність за куріння в громадських та заборонених місцях

4 роки ago admin 0

Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Противники шкідливої звички закликають кинути палити хоча б на один день. День боротьби з тютюнопалінням був встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб у 21 столітті проблема паління тютюну зниклаУ березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну, яка зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем. З грудня 2012 року вступив в силу Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заборона куріння – є вимушеною мірою державної політики щодо підвищення якості життя населення. Та чи готове саме суспільство до таких змін?

За статистикою близько 30% українців є курцями, а тому питання щодо виконання такого закону та роз’яснення його положень є важливим для суспільства. Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських  та  інших місцях, а саме: у ліфтах; у  приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства, об’єктів культурного призначення; в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Крім цього закон встановлює заборону і на куріння у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, приміщеннях гуртожитків, аеропортах та на вокзалах.

Важливо зазначити, що власники останніх місць зобов’язані сповістити інших людей про заборону куріння сигарет шляхом розміщення таблички або графічного знаку про  заборону  куріння. Для курців зобов’язані відвести спеціальне місце для можливості курити та сповістити відвідувачів графічною позначкою: «Місце для паління. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

Законодавством передбачена також відповідальність за порушення законодавства про заборону тютюнопаління. Так Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме стаття 175-1 передбачає, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ситуацію з палінням в громадських місцях можуть змінити спеціально обладнані місця для паління, а також громадська обізнаність. І почати боротися з некультурністю можна вже зараз. Якщо ви стали свідком зухвалої поведінки відвідувача ресторану чи кафе, який відмовляється загасити цигарку, варто спочатку звернутися до адміністрації. Коли курець не реагує на зауваження адміністрації закладу, ви можете звернутися до правоохоронців, адже така поведінка визначається як адміністративне правопорушення, за яке потрібно сплатити штраф.

Якщо ви зіштовхнулися з проблемою паління у громадських місцях, а тим паче в кафе та ресторанах, не бійтеся протидіяти відсутності культури. Кожне звернення та прохання лише покращить сервіс та навчить поважати інших.

Відповідно до Закону України № 270/96 – ВРпро захист населення від тютюнової реклами забороняються реклама і стимулювання продажу тютюнових виробів, а також знаків для товарів і послуг, під якими випускаються тютюнові вироби. У тому числі забороняються маркетингові заходи тютюнових корпорацій, такі як промо-акції під видом спонсорства, реклама сигарет в пунктах продажу. Закон посилює чинні в Україні заборони тютюнової реклами на ТБ, радіо, у друкованих виданнях та на зовнішніх носіях.

Воловецьке бюро правової допомоги

Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Противники шкідливої звички закликають …