З Днем слов’янської писемності та культури, Україно!

4 роки ago admin 0

sl 1В Україні День слов’янської писемності й культури встановлено відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096 і відзначають 24 травня.

Це свято тісно пов’язано з постатями Кирила та Мефодія. Кирило створив один з перших слов’янських алфавітів. Справу продовжили учні Кирила та Мефодія – саме їм приписують створення кирилиці. Та головне досягнення ченців навіть не в створенні абетки, бо слов’яни вже користувалися грецьким письмом. Метою Кирила та Мефодія було перекладання церковних книг. Тобто вони фактично створили першу церковну/літературну мову слов’ян. Цим вони заклали основи для слов’янської писемності та літератури.

Сьогодні кирилицю використовують болгари, македонці, чорногорці, боснійці, серби, українці, білоруси та росіяни. Через вплив Росії кирилицею також послуговуються в Киргизії, Монголії, Таджикистані та Казахстані, хоча в останній зараз переводять мову на латинську абетку.

А з 2007 року, коли Болгарія приєдналася до Європейського Союзу, кирилиця стала одним з офіційних алфавітів ЄС.

sl 2


    Подiбнi новини

    Практичний семінар від підприємства „Хенкель Баутехнік (Україна)”

    admin 5 років ago
    Нещодавно у Мукачівському центрі професійно-технічної освіти представники підприємства „Хенкель Баутехнік (Україна)” провели практичний семінар, де розглядали питання щодо нових технологій обробки поверхні та облицювання плиткою. На семінарі розглянули питання:... Читати далi

    З Днем знань!

    admin 6 років ago
    Перший день осені, сонячний, світлий, ще по-літньому теплий, об’єднує надзвичайно різноманітну дитячу, потужну педагогічну та неординарну батьківську громади воєдино. День знань відкриває сходинки у світ, де живе добро і... Читати далi