На Закарпатті хворіє ліс

4 роки ago admin 0

На Закарпатті масово всихають смерекові насадження. Що це – вплив кліматичних змін чи людини? А найголовніше: що з цим робити?

Зміни, що відбуваються у лісах Закарпатської області, в останні десятиліття, пов’язані з природним

процесом зростання і розвитку насаджень, господарською діяльністю, змінами клімату та іншими факторами, які викликають у відповідь реакцію комплексу стовбурових

шкідників в різних лісових формаціях. Найбільш істотний негативний вплив в даний час зафіксовано в шпилькових лісах, де сформувався комплекс ксилофагів з домінуванням короїда-топографа (Ips typographus L.), який призводить до всихання лісів, через що хворий ліс необхідно заготовити і на його місці посадити здоровий молодий ліс.

Така проблема не тільки в Закарпатті. Нависла короїдна проблема і в Італії, Німеччині, Словаччині, Польщі, Білорусі. Ці маленькі комахи завдають серйозної шкоди лісам.

Як же вирішити проблему?

Перший крок у вирішенні проблеми – це моніторинг популяції, визначення ступеня зараження і шкоди, які популяція короїда завдає лісові. Далі працівники державної лісової охорони та лісопатологи використовують накопичену інформацію для оцінки і прогнозування майбутніх спалахів. Абсолютно чітко фіксують взаємозв’язок спалахів і кліматичних умов. Для відлову шкідників використовують феромонні пастки у лісфонді. Розміщують їх у період з квітня по вересень і перевіряють щотижня. Таким чином аналізується щільність популяції, фенологія, просторові і тимчасові тенденції популяції. На основі спостережень можна відмітити, що короїд вилітає тоді, коли температура досягає 18 градусів. В деревостанах, що розташовані в буферній зоні та зоні антропогенних ландшафтів, в тих місцях де є автомобільні дороги були проведені санітарно-оздоровчі заходи: вибіркові та суцільні санітарні рубки. На місцях вирубок лісівники висаджують новий ліс.

Ось так виглядає хворий всихаючий ліс на Рахівщині. Говерлянське та Щаульське лісництва.

На Закарпатті масово всихають смерекові насадження. Що це – вплив кліматичних змін чи людини? А найголовніше: що з цим робити? Зміни, що відбуваються у лісах Закарпатської […]