Пам’ятаємо!

4 роки ago admin 0

34 роки тому, 26 квітня 1986 року, сталася найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Десятки тисяч ліквідаторів аварії, не шкодуючи власного здоров’я, захистили собою нас з вами. Низько схиляємо голови перед тими, хто врятував світ! Дякуємо за життя!

Трохи фактів:

☢️На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря.

☢️ Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

☢️Пожежа тривала 10 днів і забрала тоді життя 31-ї людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10травня.

☢️Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації. У результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів.

☢️Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.

☢️Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опромінені, близько 155 тис. кв.км територій було забруднено, з них 52 тис. кв.км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору.

☢️Уряд СРСР намагався приховати цю трагедію від світу через нав’язливу ідею засекречувати проблеми. Та не вдалося… Наступного дня у Швеції відзначили аномальне підвищення рівня радіації. Так було визначено, що в Україні сталось щось жахливе.

☢️Перше офіційне повідомлення в СРСР зробили аж 28 квітня під тиском міжнародної спільноти, але і в ньому майже не повідомлялось про масштаби проблеми. Склалось враження, що загрози немає, а проблема локальна. Всі іноземні ЗМІ розповідали про небезпеку, викликану Чорнобильською аварією, а радянські майже нічого про це не говорили. Хоча саме в цей час у всіх містах СРСР готувались паради і демонстрації на честь 1травня.

☢️Спочатку евакуацію планували провести 26 квітня, однак уряд СРСР її затримав (можливо, сподівались, що обійдеться). Але це було помилкою. У цей день вітер дув у напрямку Прип’яті, яка знаходилась всього за 4 км від станції.

☢️Сосновий бір, який знаходився між двома пунктами, перетворився на “Рудий ліс” через вплив радіації. При чому сосна починає гинути при дозі 10 Гр, а людині достатньо всього 4 Гр.

☢️Після аварії з 30 кілометрової зони відчуження було вивезено 115 тис осіб. Однак, оскільки ураження також охопило землі Росії та Білорусі, сумарна кількість людей, котрі позбулися своїх домівок, сягала 220 тис. осіб.

☢️Хоча Чорнобильська катастрофа вважається трагедією українською (внаслідок аварії постраждали 12 областей України), офіційні дані свідчать, що 70% радіації отримала Білорусь: постраждала п’ята частина сільськогосподарських територій, а сотні тисяч людей почали хворіти лейкемією та раком щитовидної залози. У білорусів також є зона відчуження, яка сьогодні сягає понад 4 000 км.

☢️Радіоактивна хмара пішла ще далі та зачепила навіть схід США. Радіоактивні дощі були зафіксовані в Ірландії.

Британське міністерство здоров’я повідомляє, що до сьогодні понад 300 ферм мають сліди радіаційного забруднення.

34 роки тому, 26 квітня 1986 року, сталася найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Десятки тисяч ліквідаторів аварії, […]