Нові ставки місцевих податків, План дій щодо сталого енергетичного розвитку Ужгорода – депутати завершили чергову сесію міськради

6 років ago admin 0

Із хвилини мовчання на честь військовослужбовців, загиблих на навчаннях у Рівненській області, яких поховали на Пагорбі Слави в Ужгороді, почалося у вівторок ІІ пленарне засідання чергової сесії Ужгородської міської ради.

На початок засідання зареєструвалося 29 депутатів. Згодом при голосуванні за порядок денний його підтримали 32 депутати.

«Є хороша новина за наслідками візиту в Ужгород прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, – сказав під час засідання міський голова Богдан Андріїв. – Я просив його – і от уже є Постанова Кабміну – про виділення на ремонт набережної Незалежності в Ужгороді 21 мільйона гривень».

На сесії міськради 30 депутатів підтримали зміни до Програми «Репродуктивне здоров’я населення Ужгорода на період до 2020 року». До рішення є додаток – із конкретним переліком заходів на створення умов для безпечного материнства, зниження рівня захворюваності вагітних і породіль, зменшення випадків смертності немовлят, зменшення кількості запальних захворювань статевих органів у підлітків, зниження рівня штучного переривання вагітності серед підлітків, підвищення рівня використання сучасних засобів запобігання незапланованій вагітності, зниження рівня онкологічної захворюваності тощо.

Ухвалили й рішення про прийняття 2 мільйонів гривень субвенції на лікування мешканців Ужгородського району в міських закладах охорони здоров’я Ужгорода. Ще одним пунктом цього рішення затвердили договір між Ужгородською міською радою, Ужгородською районною радою й Ужгородською районною державною адміністрацією про передачу коштів іншої субвенції 25 травня 2018 року.

Комунальному підприємству «Ужгородська міська друкарня» рішенням сесії надано дозвіл на списання основних засобів. Серед устаткування, яке буде списано, – те, що працювало ще від 1963 року, основна маса – від середини 80-их.

Крім того, на сесійному засіданні Ужгородської міської ради депутати ухвалили рішення про укладення договору дарування майнових прав, яким уповноважили міського голову на укладання від імені територіальної громади міста договору дарування майнових прав на житлові приміщення – квартири загальною проектною площею 38 кв. м на першому поверсі, під номером 5, у житловому будинку на вулиці Перемоги, 120, 122. Житло згодом буде розподілено згідно з законодавством.

Схвалено на сесії міськради також План дій щодо сталого енергетичного розвитку і клімату Ужгорода. Аналітичний документ спрямований на те, щоб до 2030 року суттєво скоротити споживання палива, електроенергії, викиди в атмосферу вуглекислого газу. План обсягом понад 60 сторінок містить показники теперішньої ситуації і передбачає, що саме треба зробити для підвищення енергоощадності, скорочення споживання енергії в житловому секторі, громадському транспорті, при освітленні вулиць тощо. Один із пунктів ухваленого рішення передбачає, що виконавчі органи міськради, комунальні підприємства й установи повинні керуватися Планом дій при розробці програм, планів і заходів. Управлінню економіки та стратегічного планування Ужгородської міськради доручено раз на 2 роки надавати до Європейської Комісії звіт про впровадження Плану дій для його оцінювання, моніторингу і перевірки.

Ужгородські депутати підтримали на сесії проект рішення «Про місцеві податки та збори». Зокрема, змінено розмір ставок земельного податку і податку на нерухоме майно.

Від 1 січня 2019 року ставка податку на земельні ділянки становитиме:

на ті, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб і в постійному користуванні юридичних осіб державної та комунальної форми власності, – від 0,7% до 1% їх нормативно-грошової оцінки;

на земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні юридичних і фізичних осіб (крім державної та комунальної форми власності) – 2%;

на земельні ділянки для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту – 1,5%.

На земельні ділянки житлової забудови залишено ставку 0,03%.

Щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлено такі ставки:

для житлових будівель – у розмірі 0,5% встановленої мінімальної заробітної плати;

для нежитлових будівель – від 0,75% до 1,25% встановленої мінімальної зарплати.

Безпосередньо текст рішення «Про місцеві податки та збори» дивіться на сторінках 10, 11.

На сесії Ужгородської міської ради розглянули також ряд питань щодо земельних ділянок. Зокрема, депутати підтримали рішення із затвердження звітів про експертні грошові оцінки більше десятка земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомості.

Прийняли і рішення про надання ділянок учасникам бойових дій, надання юридичним та фізичним особам дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також їх затверджень.

Крім того, на сесії надано дозволи на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, поновлено та припинено дію договорів оренди земельних ділянок, надано згоди на складання та затвердження технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

1 of 9