Лісівники ДП “Довжанське ЛМГ” готові до протистояння лісовим пожежам

4 роки ago admin 0
На території Довжанського лісомисливського господарства, пожежонебезпечний період в активній фазі. Цілодобово лісівники проводять чергування й у випадку можливого загоряння, крім ручних засобів гасіння, використовують пожежний модуль, яких у підприємства нараховуються три. Вони дають змогу швидко приборкати можливі загоряння у лісових масивах.
 
Адже в цей час пожежонебезпечний сезон у лісах вже відкрито. Тож лісівниками Закарпаття здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних протипожежних заходів.
 
Головний лісничий Довжанського лісомисливсгоспу Євген Шкарупа розповідає: “Для протистояння лісовим пожежам на кожному лісництві є пункт зосередження інвентарю, який укомплектований згідно норм. Маємо також три протипожежних модулів. Для того, аби техніка мала змогу проїхати у важкодоступні місця, лісівники Довжанського лісомисливського господарства щороку розбудовують лісові дороги. В’їзд у лісфонд блокується відповідним шлагбаумом. Також для ефективного виявлення лісових пожеж та боротьби із лісопорушниками, підприємство придбало квадрокоптер”.
 
Лісівники нагадують, що за порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Звертаємо Вашу увагу!
 
Порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, а саме за:
 
– порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 гривень.
 
– знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 255 грн до 850 грн і на посадових осіб – від 595 грн до 1 020 гривень.
 
– самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 170 грн до 340 грн, на посадових осіб від 850 грн до 1190 гривень. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно–заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 680 грн, на посадових осіб від 1190 грн до 1700 гривень.
 
Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
 
Період особливої пожежної небезпеки буде тривати до жовтня місяця включно.
 
Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!
 
Звертаємось до мешканців краю бути вкрай обережними у поводженні із вогнем у лісових масивах! Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я, або залити його водою.
 
Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння та як туди добратися.

На території Довжанського лісомисливського господарства, пожежонебезпечний період в активній фазі. Цілодобово лісівники проводять чергування й у випадку можливого загоряння, крім ручних засобів гасіння, використовують пожежний модуль, […]