Депутат Закарпатської обласної ради Ірина Мацепура: “Рукотворне поновлення лісу задля майбутнього”

4 роки ago admin 0

Директора ТОВ ВГСМ, депутата обласної ради Ірину Мацепуру в Закарпатті знає багато людей. Вона – ініціативна, ділова і чесна. Очолюване нею підприємство, де задіяно 400 осіб, виготовляє високоякісну меблеву продукцію для всесвітньовідомого шведського концерну IKEA. Тут переробляють 40 тисяч кубометрів деревини кругляка щороку.

Цього разу Ірина Олександрівна, незважаючи на всі виклики сьогодення, проводить весняну лісопосадкову кампанію на підприємстві – поновлення лісу на 22,5 га.

«Частина – повна посадка лісу, частина – доповнення існуючого. Площі необхідно заліснювати після рубок. Як називає майстер лісу Володимир Мартинів ці рубки, де недавно зрізали попередній ліс, бійнями, тому що це зранена земля – буреломом, технікою. Наше завдання – в оптимальні терміни посадити саджанці», – розповідає І. Мацепура. Звісно, до місць посадки чи то до лісосіки ще необхідно дібратися. Вона розміщена в 10 км від найближчого села. «А потім треба на неї ще видряпатися із інструментами, посадковим матеріалом під таким нахилом, що ти практично стоїш паралельно до землі. І на одному гектарі треба висадити 5 тисяч саджанців», – ось так щиро і просто говорить Ірина Олександрівна про надважку працю.

Наступного дня працівники засаджували ділянку в Верхньоводянському лісництві (квартал 10, виділ 16). «Ця ділянка має непоганий природній підріст, тому лише досаджуємо нові саджанці на пошкоджених площах – на волокові та в тих місцях, де недостатньо життєздатного підросту. Доповнюємо явором, ясенем, дубом, смерекою», – з любов’ю далі веде вона.

Посадкою керує лісничий Сергій Обриський. Основна порода – бук, яка добре природньо поновлюється. Наразі на лісосіці є молодий підріст до п`ятирічного віку – здоровий, добре вкорінений, збережений при заготівлі лісу. При заготівлі одне із важливих завдань – не лише зрубати ліс, але й зберегти підріст у кількості не менше 60% від наявного. «Так що лісоруби в лісі почуваються не лише, як називають їх у пресі, «варварами», що знищують ліс, але й вусатими нянями новому лісу, бо якщо не дотримаються вимог при рубці, то доведеться набагато більше садити», – каже Ірина Олександрівна та додає, що європейський підхід до поновлення лісу – в основному природнє поновлення, дає змогу виростити здоровіший ліс. Є регіони, де просто заборонені рукотворні поновлення. У Карпатах цього допускати не можна. І це по господарськи, дбайливо, з турботою про наступне покоління. До слова, тут всі карантинні вимоги дотримуються.

За інформацією пресслужби Закарпатської обласної ради

Директора ТОВ ВГСМ, депутата обласної ради Ірину Мацепуру в Закарпатті знає багато людей. Вона – ініціативна, ділова і чесна. Очолюване нею підприємство, де задіяно 400 осіб, […]