Лісівники показали процес стратифікації насіння у ДП «Ясінянське ЛМГ»

4 роки ago admin 0

Не зважаючи на те, що більша частина лісового фонду ДП «Ясінянське ЛМГ» ще вкрита снігом, а надворі морозна погода, лісівники Довжанського лісництва активно працюють над підготовкою до весняної лісокультурної кампанії.

Початковим етапом на шляху успішної лісовідновної роботи є передпосівний обробіток насіння, який дозволяє підвищити його посівні якості, прискорити процес проростання насінин, а також збільшити схожість і стійкість сіянців проти існуючих шкідників та хвороб. Найбільш поширеним методом передпосівного обробітку насіння, який здавна практикують лісівники, є стратифікація шляхом снігування. Стратифікація проводиться для того, щоб зародки в насінні вивести із стану глибокого спокою. Стратифіковане насіння дає однорідні «дружні» сходи та в майбутньому забезпечує отримання більшої кількості стандартних сіянців. Снігування насіння – це найкращий спосіб підготувати насіння до весняного висіву. Підготовка насіння відбувається поступово, наявна волога стимулює в ньому процес пробудження, а помірна температура стримує проростання до потрібного часу.

Процес стратифікації насіння у ДП «Ясінянське ЛМГ» відбувається у спеціально облаштованих снігових ямах, де у попередньо підготовлену тару або плівку шарами накладається насіння (2-4 см) і сніг (10 – 15 см). Перешароване насіння з тарою або обгорнутою плівкою додатково обкладається снігом знизу, зверху та з боків і «консервується» тирсою та гілками хвої з метою запобігання впливу сонячних променів. Так під снігом насіння лежатиме до поки в розсадниках не розпочнуться роботи з висівання. Насіння із-під снігу дістають у день висіву. Протягом всього періоду стратифікації необхідно ретельно слідкувати за станом насіння. Не допускати висихання, надмірного зволоження, пліснявіння та загнивання лісового насіння.

«На сучасному етапі ведення лісового господарства якісний передпосівний обробіток насіння є одним з ключових елементів підвищення продуктивності й біологічної стійкості лісових насаджень у майбутньому. Стратифікація насіння – відповідальний лісівничий процес, який вимагає кропіткої роботи і неабияких професійних навичок. Від правильності виконаних дій на пряму залежить майбутній «урожай» сіянців. Саме тому у нашому лісництві стратифікацію насіння проводять найбільш досвідчені лісівники. В кінці лютого 2020 року методом снігування ми провели передпосівний обробіток 20 кілограм насіння бука лісового. Також нами заповнено снігом наявні у лісництві снігові ями, у яких під час весняної лісокультурної кампанії буде зберігатися викопаний посадковий матеріал.» – зазначає лісничий Довжанського лісництва Михайло Кувік.

Не зважаючи на те, що більша частина лісового фонду ДП «Ясінянське ЛМГ» ще вкрита снігом, а надворі морозна погода, лісівники Довжанського лісництва активно працюють над підготовкою […]