ЗУСТРІЧ ЗІ СПОСТЕРІГАЧАМИ ОБСЄ

4 роки ago admin 0

Питання стабільності в області, її економічного розвитку, екологічні проблеми та шляхи вирішення, забезпечення прав учасників АТО/ООС, становище національних спільнот та взаємодія із сусідними державами – це головні питання, які обговорили керівники області із представниками ОБСЄ.

Спостерігачі ОБСЄ цікавилися, чи проводяться дослідження екологічної ситуації у смт. Солотвино. В.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко сказав, що наразі на території селища реалізовують два грантові проекти. За одним із них, передбачено проведення дослідження руху підземних вод.  Науковці мають запропонувати шляхи вирішення екологічної проблеми та план розвитку ареалу смт. Солотвино. У планах – залучення інвестицій, відкриття алергологічної лікарні, використання туристичного потенціалу соляних озер.

Олексій Гетманенко звернув увагу, на те, що в області досі залишається проблемним питання збору та утилізації сміття. Якщо збір сміття у гірських районах області ще можна організувати, то знайти територію для полігону  – проблемно. Для виділення території під сміттєзвалище, потрібна згода місцевого населення. А будівництво сміттєперербного заводу потребує чимало коштів. Представники ОБСЄ сказали, що знають інвесторів, які зацікавлені у вкладенні грошей в будівництво сміттєпереробних підприємств, обіцяли допомогти налагодити контакти між владою та іноземними бізнесменами.

Заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна поінформувала про співпрацю влади із організаціями учасників АТО/ООС. 12 березня цього року в ОДА запропонували об’єднатися багаточисельним ГО і створити єдину Координаційну регіональну раду учасників АТО/ООС. Так вони зможуть ефективніше захищати та реалізовувати свої права і можливості.

Керівник Івано-Франківського відділення СММ ОБСЄ в Україні Девід Піге сказав, що підтримує керівників ОДА у намаганні покращити становище учасників АТО/ООС та їх сімей. Запропонував співпрацю та допомогу в організації реабілітації українських воїнів у французьких клініках. Йому самому, як колишньому військовому, знайомі пост воєнні проблеми – психологічна реабілітація та  соціальна інтеграція, після участі у бойових діях.
Учасники зустрічі домовилися про подальшу співпрацю.

Учасники зустрічі:
В.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко
Заступинця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна
Керівник Івано-Франківського відділення місії СММ ОБСЄ Девід Піге
Спостерігач СММ ОБСЄ Драган Гаговіч
Офіцер з безпеки Івано-Франківського відділення СММ ОБСЄ Анатолій Дзізінський
Перекладачка місії СММ ОБСЄ Марина Краснопольська
Начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Роман Хайнас
Начальник відділу євроінтеграції та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Уляна Гурчумелія
В.о. начальника департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА Галина Руснак
Начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА Йосип Резеш

Питання стабільності в області, її економічного розвитку, екологічні проблеми та шляхи вирішення, забезпечення прав учасників АТО/ООС, становище національних спільнот …