Про тіньову зайнятість, новації у трудовому законодавстві, штрафи за допущені порушення говорили на семінарі у Великому Березному

4 роки ago admin 0

На базі консалтингового центру районної філії Закарпатської обласної служби зайнятості в смт Великий Березний проходив семінар, на  який  від Управління Держпраці у Закарпатській області були запрошені головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Юрій Клованич та Ілля Зеленський.

Як наголосив у своєму виступі Ілля Зеленський, важливим аспектом сьогодення є вирішення питання легалізації трудових відносин з найманими працівниками.

З цією метою в області проводяться комплексні заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, у тому числі й за участі фахівців Управління Держпраці. Наразі триває всеукраїнська інформаційно-роз’яснювальна кампанія  на підприємствах будівельної галузі. За його словами, окремі роботодавці, а таких чимало, не поспішають укладати трудові угоди з працівниками, маючи на меті  таким чином мінімізувати свої витрати та отримати максимальний прибуток. Посадовець ознайомив учасників семінару із змінами в законодавстві про працю, порядком проведення інспекційних відвідувань, розповів про штрафні санкції, передбачені за недотримання законодавчих вимог.

Своєю чергою головний державний інспектор Юрій Клованич пояснив присутнім, у чому полягає різниця між трудовим договором та цивільно-правовою угодою, назвав умови, за яких можна їх укладати, і в яких випадках можна стверджувати, що відбувається підміна трудових відносин цивільно-правовими. Окремо фахівець зупинився на питанні проходження стажування. Зокрема, повідомив, що трудові стосунки із так званими стажерами потрібно оформляти відповідно до вимог чинного законодавства.

На завершення своїх виступів представники Управління Держпраці роздали учасникам друковані матеріали-пам’ятки з відповідними рекомендаціями щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції на території області.