Співробітники Поліції охорони цікавились питаннями практичного застосування трудового законодавства

4 роки ago admin 0

Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ярослав Турянський та завідувач сектору з питань експертизи умов праці Лілія Січка, взяли участь в інформаційно-консультативному семінарі з питань застосування норм законодавства про працю, організованому керівництвом Управління поліції охорони у Закарпатській області.

У ході проведення заходу присутнім роз’яснили нюанси укладання трудових договорів та контрактів, особливості застосування Закону України  «Про відпустки», зокрема порядку і умов надання основних та додаткових відпусток за особливий характер праці, наголосили на необхідності  здійснення належної виплати заробітної плати та обов’язковому дотриманні державних мінімальних гарантій в її нарахуванні, застерегли від спроб допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин та розповіли про передбачену відповідальність за порушення законодавчих вимог.

Учасники семінару мали можливість проконсультуватися з представниками Управління Держпраці щодо вирішення деяких проблемних питань, з якими стикаються на практиці у сфері  трудових  відносин. Одне з них стосувалося доцільності оформлення трудових відносин з найманим працівником на момент проходження ним стажування.

З цього приводу Ярослав Турянський зауважив, що прийняття на роботу працівників під виглядом стажування без проведення відповідної оплати є порушенням законодавства про працю і ознакою застосування примусової праці, використання якої заборонено ст. 43 Конституції України та нормами міжнародного права. У чинному законодавстві передбачено, що роботодавець може прийняти працівника на випробувальний термін, але при цьому не слід забувати, що цей термін застосовується тільки після офіційного працевлаштування найманої особи. Умова про випробування повинна бути обумовлена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Причому в період випробування на працівників також поширюється законодавство про працю.

У ході дискусії посадовці Управління Держпраці нагадали також  про поширену серед роботодавців краю практику прийому на роботу працівників на підставі укладених з ними цивільно-правових договорів. Як наголосив Ярослав Турянський, договір цивільно-правового характеру застосовується для виконання конкретної разової роботи, спрямованої  на одержання результатів праці. Його дія припиняється на момент досягнення цієї мети. За таким договором роботодавець повинен виплатити винагороду за конкретно виконану роботу на підставі підписаних актів прийому-передачі наданих послуг (виконаних робіт). Працівник виконує роботу за межами розпорядку. Якщо ці вимоги не будуть дотримані, то за рішенням суду цивільно-правовий договір, або договір підряду може бути визнано трудовим договором.  

Під час безпосереднього спілкування  учасниками семінару була надана низка рекомендацій та практичних порад щодо організації трудового процесу відповідно до норм чинного законодавства.