В Іршавському лісгоспі планують зібрати чималий урожай насіння

4 роки ago admin 0

Щороку Іршавське лісове господарство збирає лісове насіння для збереження та висівання у лісових розсадниках. В лісових масивах обирають «найдостойніших» представників виду, аби отримати якісне та продуктивне насіння з найкращими спадковими властивостями.

Так за словами т.в.о. директора Іршавського лісгоспу Руслана Прокопця, цього року планується зібрати приблизно 34 кілограми лісового насіння. Сюди входять такі породи, як сосна, ялина, дуб, бук та інші породи.

Кожну породу необхідно збирати в період їх масового дозрівання. До прикладу шишки сосни та ялини необхідно зібрати до розкривання. Далі насіння проходитиме стратифікацію, флотацію. В залежності від породи. іншими словами – підготовку до висівання. Зберігають його в спеціальних насіннєсховищах, з обов’язковим дотриманням температурного режиму та вологості повітря.

Цікаво знати, що з однієї середньої шишки сосни звичайної можна добути від 12 до 22 насінин, із яких лише дві третини – життєздатні, а решта – пусте насіння. В 1 грамі сухого насіння – приблизно 140-150 насінинок.

Щороку Іршавське лісове господарство збирає лісове насіння для збереження та висівання у лісових розсадниках. В лісових масивах обирають «найдостойніших» представників виду, аби отримати якісне та продуктивне […]