Валерій Мурга – 5 років керівництва закарпатськими лісами: підсумки роботи

4 роки ago admin 0

Ось і добіг кінця 2-й строк роботи очільництва Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги. Високі результати при високих податках й відсутності державного фінансування. Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства та підпрядковані йому підпиємства за останні 5 років значно наростили обєми лісовідновлення, перейшли від суцільних зрубів на поступово-вибіркові, підвищили рівень туризму в області та посилили охорону лісу й мисливських угідь від незаконних рубок, пожеж і браконьєрства. Ліси Закарпатської області є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно екологічні, естетичні, оздоровчі, виховні та інші функції, мають обмежене експлуатаційне значення і підлягають державному обліку і охороні. Так тлумачить Лісовий кодекс України. Наразі площа земель лісового фонду Закарпатської області становить 588,9 тисяч гектарів. Щорічний приріст кубомаси на 1 гектар лісової площі по Закарпаттю складає 5 кбм., що в переводі на всю лісову площу становить майже 3 МІЛЬЙОНИ КУБОМЕТРІВ, при середньорічній заготівлі 1 млн 200 кбм. А це складає всього 40% від приросту, тоді як у країнах Європи відсоток використання приросту складає до 80 %.

Лісовідновлення. Починаючи з 2015 року працівниками державних лісогосподарських, лісомисливських, лісодослідних господарствах та НПП «Зачарований край» проведено лісовідновлення на площі понад 15 тисяч гектарів. Співробітники лісових господарств Закарпатської області щорічно, починаючи з осені та до кінця зими заготовляють насіння для забезпечення власним високоякісним садивним матеріалом навесні. Починаючи з 2015 року лісовими господарниками заготовлено майже 88 тонн насіння. На 2020 рік заплановано провести лісовідновлення на площі 2048 га, в тому числі посадка лісових культур 668 га та природнє поновлення – 1380 га. Скорочення обсягів лісовідновлення пов’язані зі зменшенням суцільних зрубів. Для забезпечення лісокультурних робіт щороку вирощується близько 8-9 млн штук стандартного садивного матеріалу.

Лісові розсадники. Всі підприємства Закарпатського ОУЛМГ забезпечені лісовими розсадниками. Всього підприємствами функціонує 151 лісовий розсадник, загальною площею 62 га., зазвичай це невеликі за площею (до 0,5 га) розсадники. Таким чином такі розсадники знаходяться практично у всіх лісництвах.

Наявна площа розсадників дозволяє виростити достатню кількість посадкового матеріалу для забезпечення потреб лісовідновлення, а це близько 10 млн. шт.

👉Асортимент лісових розсадників нараховує близько 20 видів шпилькових та 34 види листяних деревних порід, крім того вирощуються 21 вид чагарникових порід. Однак попри великий асортимент, основна увага приділяється вирощуванню головних лісоутворюючих та супутніх порід – ялини європейської, бука лісового, клена-явора та клена гостролистого, дуба звичайного та скельного, ясена звичайного, ялиці білої, дуба червоного.

Щороку 21 березня у Всесвітній День лісів стартує акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка стала вже традиційною. Мета – привернення громадськості, а особливо молодого покоління до збереження та примноження лісу. Основною рушійною силою є молоде покоління лісівників, а саме шкільні лісництва. Наразі в Закарпатті 32 шкільних лісництва, в яких здобувають ази лісової науки понад 600 учнів. Також варто наголосити, що цьогоріч лісівники Закарпаття запровадили нові конкурси – на кращий лісовий розсадник та «селфі з деревом». Господарська діяльність підприємств, підпорядкованих Закарпатському обласному управлінню лісового та мисливського господарства спрямована на вирощування високопродуктивних стійких насаджень з метою покращення рекреаційних, природоохоронних і захисних функцій лісів.

FSC сертифікація. Ліси Закарпаття сертифіковані міжнародною наглядовою радою FSC, що підтверджують міжнародні аудити і виконують переважно екологічні функції, а відповідно, мають обмежене експуатаційне значення. Збереження та раціональне використання лісових ресурсів краю є одним із основних завдань обласного управління. На сьогоднішній день повністю сертифіковані 14 підприємств.

Розвиток туризму. За останні роки, крім ведення лісомисливського господарства, закарпатські лісівники активно розвивали туристичну галузь, постійно будували великі рекреаційні місця, яких нараховується – 32 та понад 220 малих місць відпочинку. Розташовують їх у найбільш людних місцях (біля автомобільних доріг, туристичних маршрутів, поблизу населених пунктів). Відтак на початку березня минулого року представники Закарпатського ОУЛМГ разом із членами ГС «Регіональна туристична організація Закарпаття» підписали Меморандум щодо співпраці у сфері розвитку туризму й відновили 100-річну Закарпатську туристичну стежку.

Лісове господарство. 👉За період 2015-2019 роки зберігається тенденція переходу на вибірковий спосіб рубання. Площа суцільних зрубів зменшилась майже на 40% та складає:

🔸2016 р – 3420 га.

🔸2017 р– 2503га

🔸2018 р– 1939га

🔸– 2019 р– 1322га

Фінансова звітність. Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за 2019 рік складає майже 967 млн. грн., і зріс порівняно з 2015 року на 350 млн. грн., або 157%.

Фінансування заходів з ведення лісового господарства державними підприємствами управління проводяться виключно за рахунок власних коштів від господарської діяльності. Бюджетне фінансування складає менше 1% для НПП «Зачарований край». Лісівники Закарпаття не отримують фінансування з державного бюджету, податкове навантаження постійно зростає.

Майже всі державні підприємств галузі є бюджетоутворюючими для своїх районів та зберігається динаміка росту сплати платежів до бюджетів.

Своєчасна виплата заробітної плати, підвищення її та забезпечення зростання доходів працівників є найважливішими з поміж виробничих питань на підприємстві.

Розмір заробітної плати одного штатного працівника за період 2015-2019 роки збільшився в 2,5 рази. Так, в 2015 році розмір заробітної плати складав 4154 грн., а в 2019 році на підприємствах управління середня заробітна плата складає майже 10 000 грн. та зросла на 5846 грн. Заборгованість із виплати заробітної плати на працюючих підприємствах відсутня.

Протягом вказаного періоду не було скорочено жодного штатного працівника, а чисельність працівників на державних підприємствах складає майже 3000 осіб.

Метою діяльності державного підприємства у сучасній економіці є отримання прибутку. Саме за цієї умови підприємство може стабільно існувати і забезпечувати основу для розвитку. Всі державні підприємства управління є прибуткові та зберігається тенденція до зростання чистого фінансового результату. Частка чистого прибутку державних підприємств Закарпатського ОУЛМГ є найбільшою в карпатському регіоні та складає майже 50%. Відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності державних підприємств за період з 2015 по 2019 роки зросли з 15% до 90%.

Праліси та ПЗФ. Згідно реєстру природо-заповідний фонд Закарпатської області становить майже 180 тисяч гектарів, або 15% території області, а в Україні загалом – 4%. 30 об’єктів площею 44430 га мають загальнодержавне значення. 171 об’єкт площею 15773 га – місцевого значення. Цікаво порівняти: до ПЗФ віднесено території (у процентах): у Франції – 1,2, Швеції – 3,4, Німеччині – 3,7, Швейцарії -1,5, Фінляндії – 11,8.

Найбільшими територіями ПЗФ загальнодержавного значення є Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк «Синевир», Ужанський національний природний парк та «Зачарований край». Щожо пралісів, то в Україні – 20 тис. га. пралісів, Угорщині – 43 га. Румунії – 2570 га., Чехії – 856 га. Крім цього, закарпатськими лісівниками запропоновано передати під праліси додатково 1374 ділянки площею 16851 га. Найбільші площі знаходяться на території Свалявського, Рахівського, Тячівського, Воловецького та Іршавського районів. Згодом на переданих площах буде створено заказники місцевого значення.

Охорона лісу. Однією з найважливіших проблем ведення лісового господарства є охорона лісу від незаконних рубок. Незаконні рубки в лісовому фонді підпорядкованих лісогосподарських підприємств за період з 2015 – 2019 роки зменшились у 2,8 раз.

Обсяг незаконних рубок в динаміці:

🔸2015 р. – 3541 кбм;

🔸2016 р. – 5844 кбм;

🔸2017 р. – 2109 кбм;

🔸2018 р. – 1536 кбм.

🔸9 міс 2019 р – 1080 кбм.

Для більш ефективної роботи, пов’язаної з охороною лісфонду, лісівниками встановлюються камери відеонагляду, які допомагають у боротьбі з лісопорушниками. Так підпорядкованими підприємствами Закарпатського ОУЛМГ закуплено:

🔸4 квадрокоптери,

🔸у лісовому фонді встановлено 134 системи відео нагляду з них 80 відео камер та 54 фотопастки,

З метою недопущення та виявлення порушень лісового законодавства в кожному лісогосподарському підприємстві для проведення рейдів з охорони лісового фонду створені постійно діючі рейдові групи з числа відповідальних працівників державної лісової за якими закріплені автомобілі, які оснащені GPS трекерами. Ефективність проведених рейдів управлінням аналізується на нарадах директорів та колегіях управління.

Мисливське господарство. Площа наданих у користування мисливських угідь складає 753 072,2 га. Загальна кількість користувачів мисливських угідь Закарпатської обл. – 44. З них: 6 державних лісомисливських господарств та держлісгоспів – надано в користування 147 627 га. (19,6% від загальної площі ) та 38 громадських організацій яким надано в користування – 605 443, 4 га. (80,4% від загальної площі). Всього працюючих у мисливському господарстві 145 чол., з них 9 мисливствознавців та 136 єгерів. За результатами таксації підраховано, що наразі у мисливських угіддях мешкає олень європейський – 1862 (+22 особини приріст); лань – 137; козуля – 8449; кабан – 2660; білка – 5589; ондатри – 746; бобер – 209; лисиця – 3229; вовк – 137; борсук – 1308; видра – 460; куниця лісова – 2808; тхір темний – 756; рись – 169; кіт лісовий – 738; ведмідь – 112.

Побічне користування Лісівники Закарпаття останні 5-ть років намагаються максимально використовувати природні ресурси, для чого цілеспрямовано працюють над розвитком «гастрономічного» туризму та побічного користування. В 2018 році ДП «Великобичківське ЛМГ» розпочав роботи по організації бджільництва, вівчарства, додатковому створенню новорічних плантацій. У ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Довжанське ЛМГ», ДП «Великобичківське ЛМГ» створено форелеві рибники по розведенню малька та формуванню зрілих особин. Крім того у гірських районах Закарпаття лісівники щовесни запускають мальків форелі у гірські струмки для збільшення популяції «царської» риби, облаштовують численні форелеві перепади для збільшення вмісту кисню у воді. У майбутньому лісівники планують розширити рибне господарство, збільшуючи систему резервуарів та басейнів. У «Великобичківському ЛМГ» працює сушилка, на якій сушаться гриби, ягоди, лікарські трави. Цього року на базі НПП «Зачарований край» планується виробництво чаю.

Будівництво лісових доріг. Однією з найважливіших умов охорони лісу від пожеж та незаконних рубок, збереження навколишнього середовища є розвинута лісова дорожня інфраструктура. На даний час густота лісової дорожньої мережі по Закарпатському ОУЛМГ становить близько 5 км на 1000 га і є далекою від оптимальної для досягнення цілей екологічного обґрунтування лісозаготівель та сталого ведення лісового господарства.

При чому, у високогірних регіонах щільність доріг менша ніж у низинних, і є значно нижчою, ніж в країнах Європи (25-35 км на 1000 га).

Для досягнення оптимальної щільності лісових автомобільних доріг необхідно щороку здійснювати будівництво нових лісових доріг та проводити ремонт, реконструкцію та відновлення наявної лісової дорожньої мережі.

Лісогосподарські дороги, які будуються у лісфонді наших підприємств в першу чергу призначені для оперативного реагування на надзвичайні події в лісових насадженнях, охорони від незаконних рубок, пожеж та виробничих потреб. Як правило технічні параметри лісових доріг дозволяють проїжджати по них і легковому автотранспорту, через що вони використовуються місцевим населенням для особистих потреб, особливо це актуально у гірській місцевості, де часто з’єднують віддалені населені пункти, позбавляючи місцевих жителів долати багатокілометрові гаки на своєму шляху. Також сприяють розвитку туризму та рекреаційних місць відпочинку. Все це сприяє розвитку не тільки території лісових господарств, але і Закарпаття в цілому. Загалом із 2015 по 2019 роки закарпатськими лісівниками побудовано 124,3 км. лісових доріг за власні кошти підприємств.

🔸2015 р. – 24,5 км.;

🔸2016 р. – 25,4 км;

🔸2017 р. – 22,0 км;

🔸2018 р. – 31,9 км.

🔸2019 р. – 20,5 км.

























































Ось і добіг кінця 2-й строк роботи очільництва Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги. Високі результати при високих податках й відсутності державного фінансування. […]