Все що треба знати про коронаровірус

4 роки ago admin 0


Новий виклик для глобального здоров’я — поширення раніше невідомого штаму коронавірусу, що швидко розповсюджується в Китаї і зафіксований ще у кількох країнах. Зараз тривають ретельні дослідження і вивчення ситуації. Все, що потрібно знати про вірус:


Передусім це зоонозна інфекція. Тобто їх нім природним резервуаром є тварини: пальмові цевети, кажани, навіть кобри. Коронавіруси також РНК-віруси, тому мають високу частоту мутацій і швидко змінюються, в тому числі стають патогенними для людей.


Такі коронавіруси вперше були ідентифіковані в середині 1960-х років. Разом з новим штамом коронавірусу, який зараз активно поширюється в Китаї та інших країнах, їх існує вже сім.


Приклади коронавірусів, які вражають людей:  SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome або важкий гострий респіраторний синдром) та MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome — Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром). http://bit.ly/30GPvGU


SARS-CoV вперше був визнаний у Китаї в листопаді 2002 року. Хвороба поширилася у багатьох країнах Північної і Південної Америки, Європи та Азії, спричинивши у 2002-2003 роках глобальний спалах — тоді було зафіксовано понад 8 тисяч випадків, включаючи 774 смерті.


Цей спалах почався із зараженої пальмової цевети (хижий ссавець)— китайського делікатесу. Його зупинили карантинні заходи, коли медичний персонал не покидав лікарні, куди надходили нові хворі. З 2004 року повідомлень про випадки хвороби, викликані цим вірусом, не зафіксовано. http://bit.ly/2Gc6ffw


Про перший випадок MERS-CoV було повідомлено у 2012 році в Саудівській Аравії. З того часу випадки зараження вірусом було зафіксовано у 25 країнах. Більшість хворих мали симптоми гострого респіраторного захворювання, включаючи лихоманку, кашель та задишку. У порівнянні з SARS-CoV він не так легко передавався від людини до людини, але мав значно вищу летальність: близько 35% з 2500 людей, які були заражені вірусом, померли. http://bit.ly/2uj29jb


 Новий штам коронавірусу поки відомий під назвою 2019-nCOV. Спалах пневмонії, викликаної цим досі невідомим збудником, зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Звідси і назва, якою зараз іменують цей штам. http://bit.ly/2RH1y2U


 Багато людей, яких вразив вірус, працювали чи відвідували ринок в Ухані. Китайські продуктові ринки, так звані «wet markets» (мокрі ринки) — це скупчення живих і вбитих тварин, птахів, продавців і туристів. За таких умов вірусу зручно поширюватися поміж тушами, тваринами і людьми.


Лікарі повідомляють, що одужання здебільшого залежить від імунітету людини. Поки відомо, що люди, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям, зокрема, слабкий імунітет.


Також з померлих більшість людей літнього віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона. https://nyti.ms/2RjW0wb


 Вірус викликає пневмонію з такими симптомами як кашель, лихоманка та утруднення дихання. Експерти вважають, що інкубаційний період триває близько двох тижнів (від 1 до 14 днів). Людина, котра перебуває в інкубаційному періоді може поширювати збудник серед оточуючих до початку клінічних проявів.


 Передача людині від людини була підтверджена Національною комісією з охорони здоров’я Китаю. Також існує ризик мутації вірусу.


 На даний момент експерти вважають, що в зоні ризику найбільш ймовірно люди із слабким імунітетом. Основне занепокоєння викликає діапазон вираженості симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.


* Зараз вакцини проти коронавірусів не існує. Повідомляють, що вакцина проти нового штаму 2019-nCоV поки на ранній стадії розробки. https://fxn.ws/2RmHQKW


* Аби захиститися CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань в США) пропонує. http://bit.ly/2RkUCtc


– часто та ретельно мити руки милом і водою

– не торкатися брудними руками очей, носа чи рота

– уникати тісного контакту з хворими людьми


Якщо у вас є симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших:


– залишайтеся вдома, якщо захворіли

– уникайте тісного контакту з іншими людьми

– прикривайте рот і ніс серветками під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мийте руки

– провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні


Людям, які зараз знаходяться десь поблизу зони розповсюдження вірусу, радять:


– підтримувати гігієну рук

– уникати відвідування ринків тварин та птахів

– уникати відвідування хворих

– звернутися до лікаря у разі появи симптомів — кашлю, лихоманки чи труднощів з диханням

– телефонувати заздалегідь, перш ніж їхати до лікарні


Зараз в соціальних мережах і ЗМІ публікують багато інформації про поширення вірусу і ситуацію загалом. Якщо вам потрібно знайти перевірену інформацію, це можна зробити тут:


 Фейсбук  World Health Organization (WHO) та на сайті: https://www.who.int/

 Сайт CDC (Центрів з контролю та профілактики захворювань в США) http://bit.ly/30GPvGU

 Українською на сторінці Центр громадського здоров’я України