Недобросовісним роботодавцям наполегливо радять використовувати лише легальну найману працю

4 роки ago admin 0

Чомусь далеко не всі краяни усвідомлюють масштаби проблеми, яку становить тіньова економіка. Чимало як роботодавців, так і їх найманих працівників є прихильниками прихованих форм оплати праці та нелегальних доходів. Водночас частина закарпатців, щоб отримати добре оплачувану роботу, змушена погоджуватися на різні умови, в тому числі й нелегальні або напівлегальні. Однак при цьому люди не проти заробляти офіційно.

Протягом останніх кілька тижнів фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області відвідали сотні суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування поки що з інформаційно-роз’яснювальною місією.

У рамках таких візитів держінспектори пояснюють роботодавцям і їхнім найманим працівникам, які наслідки може мати для обох сторін робота без укладеного трудового договору. Для працівників – це відсутність будь-яких соціальних гарантій, повна незахищеність перед роботодавцем, а для самого роботодавця кожен нелегальний працівник, згідно з чинним законодавством, може «вилитися» у чималу суму – близько 142 тисячі гривень.

Власне, на цьому й наголошують фахівці Управління Держпраці під час своїх відвідин.