Про особливості праці молоді та права неповнолітніх у трудових правовідносинах

4 роки ago admin 0

Такою була тема лекції, яку провели сьогодні для вихованців Ужгородського вищого професійного  училища торгівлі та технологій харчування головні державні інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області Зорян Берник, Артур Сумара та Маріанна Гукс. Оскільки захід проходив у межах Всеукраїнського Тижня права, то гості насамперед ознайомили студентів з історією започаткування цієї акції.

Також гості зауважили, що Держпраці є тим органом, який покликаний захищати права працівників будь-якого віку, в тому числі й неповнолітніх. Тому одним із напрямів діяльності фахівців Управління Держпраці є здійснення заходів державного нагляду щодо дотримання роботодавцями трудового законодавства в частині працевлаштування працівників до 18 років та запобігання економічній експлуатації молоді, дітей і виконанню небезпечних для їхнього здоров’я та життя робіт.

Окремо представники Управління Держпраці розповіли студентській аудиторії про спеціальні гарантії та пільги для неповнолітніх, встановлені чинним законодавством, і наголосили на важливості обрання легальної форми  трудових відносин.

На завершення гості відповіли на запитання учнів, а також пояснили, куди необхідно звертатися у випадку порушення роботодавцем трудових прав неповнолітніх працівників або при відмові їх офіційного працевлаштування.