Ліс – це дар природи, який ми повинні берегти разом: свалявські лісівники

4 роки ago admin 0

Новорічно-різдвяний період наближається, тому щоб краще відчути в оселі присутність свята, домівки за всіх часів люди прикрашали лісовими красунями, які забезпечували не тільки святковий настрій і передчуття нового року, а ще й запашний аромат зимового лісу та карпатських гір!

Хвойні красуні повинні втішати не лише протягом кількох тижнів – ці величні дерева мають існувати для наших потомків, ми маємо докласти максимум зусиль для їх збереження.

Тривожить те, що з настанням передсвяткових днів у ліс навідується ціла низька “бізнесменів”- заготівельників, щоб не тільки для себе зрубати деревце, а й під замовлення – продати. Вони рубають багато ялинок і не думають про завдану шкоду для лісу. Завадити цим протиправним діям досить проблематично, хоча і існують штрафні санкції. Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 -1020 грн.) і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550-5100 грн.).

Крім цього, відшкодовується завдана шкода за кожну зрубану ялинку діаметром у корі біля шийки кореня:

10 см і менше в розмірі – 498,48 грн;

10,1 – 14 см – 878,25 грн;

14,1 – 18 см – 2254,98 грн;

І т.д. чим більший діаметр,тим більша сума.

Щоб уникнути браконьєрства, у лісництвах створені бригади, які заготовляють деревця хвойних порід. У продаж надійде достатня кількість ялинок. Однакових не буде, відбиратимуться різні, на будь-які смаки – за густотою та висотою. Довкілля від таких рубок нічого не втрачає, їх проводять виключно на спеціалізованих плантаціях, заліснених невгіддях, або місцях, на яких забороняється господарська діяльність – під високовольтними лініями, на газо-і нафтопроводах, що на гірських переділах. Як правило, ці плантації заліснюються самостійно, так званим самосівом.

У кожному з шести лісництв є власні шкілки, розсадники. Доглядають за ними досвідчені фахівці-майстри та старші майстри лісу.

Щоб Ваше свято було радісним, з чарівною лісовою красунею у вашій оселі, завітайте на подвір’я ДП “Свалявське ЛГ” та в лісництва. Вартість однієї ялинки від 100 до 600 гривень, ціна залежить від висоти.

Адміністрація ДП “Свалявське ЛГ” Вітає з наступаючим Новим 2020 Роком та Різдвяними святами всіх мешканців та гостей Свалявщини.

 

 

Новорічно-різдвяний період наближається, тому щоб краще відчути в оселі присутність свята, домівки за всіх часів люди прикрашали лісовими красунями, які забезпечували не тільки святковий настрій і […]